`In Rotterdam gaan we tot het gaatje'

Rotterdam is ,,objectief veiliger'', geworden, zegt korpschef Aad Meijboom op basis van cijfers. ,,Gewoon aanpakken, zo doen we dat hier.''

Korpschef Aad Meijboom van Rotterdam-Rijnmond is een gelukkig man. Gisteren presenteerde hij de resultaten van zijn korps over het afgelopen jaar. Eindelijk is regio Rotterdam-Rijnmond volgens hem ,,objectief veiliger'' geworden. Met de cijfers aan zijn zijde kan hij dat nu aantonen. Zijn boodschap is dat een harde aanpak werkt. ,,Rotterdam is een voorbeeld voor andere grote steden. Hier gaan we tot het gaatje.''

Rotterdam was de eerste stad in Nederland waar de roep van de burgers om meer veiligheid door de politiek werd opgepikt. En met Leefbaar Rotterdam als aanjager zette het college een stevig programma neer. Iets waar hij jaren naar verlangd heeft, verzucht Meijboom. Als eerste korpschef ondertekende hij een prestatiecontract met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie. ,,Niet zeuren, gewoon je verantwoordelijkheid nemen.''

Daarvoor was echter al een begin gemaakt met een harde repressieve aanpak. Zo werd er in de havenstad voor het eerst op grote schaal preventief gefouilleerd, werden verspreid door de stad ruim tachtig camera's opgehangen en werd het centraal station veiliger gemaakt. Sinds kort deelt de politie boetes uit voor intimiderend gedrag op het centraal station en binnenkort kunnen overlastplegers uit een buurt geweerd worden.

Door al deze acties zien de inwoners van de stad volgens Meijboom eindelijk dat er serieus werk wordt gemaakt van de veiligheid. ,,We zijn aanwezig. De mensen zien dat er preventief wordt gefouilleerd of dat de politie optreedt tegen scooteroverlast.'' En ook de criminelen zelf merken dat de politie niet onzichtbaar is en dat wij ze uit de anonimiteit halen, zegt Meijboom. ,,Dus stuurt de wijkagent een verjaardagskaartje naar een crimineel in zijn wijk. Gefeliciteerd en de groeten van de politie. Even laten weten dat we ze kennen en ze in de gaten houden.''

De burgers kunnen de politie zien op straat en lezen de behaalde resultaten, maar voelen ze zich daardoor ook veiliger?

,,Het probleem is vaak dat wij onveiligheid communiceren. Elke dag gebeuren er incidenten die wij vervolgens doorgeven aan de media. Daarmee geef je het idee dat het onveilig is. Mensen voelen zich vaak redelijk veilig in hun eigen buurt, maar als je dan vraagt naar de stad zeggen ze dat die onveilig is. Dat is namelijk niet meer te overzien. Wat wij als politie moeten doen is de juiste verwachtingen scheppen bij de burgers. Niet dat ze rustig kunnen gaan slapen en dat er niks aan de hand is, maar dat ze rustig kunnen gaan slapen en dat wij in actiekomen als er iets gebeurt. Heel concreet kunnen wij de burgers voorhouden dat de pakkans van een dader steeds groter wordt.''

De cijfers spreken vooral over meer opgepakte daders en over het aangiftebeeld. Nergens staat iets over oplossingspercentages. Waarom niet?

,,Ik wil bewust niet praten over oplossingspercentages. Ik ben die hele discussie daarover een beetje beu. Dat zegt namelijk niks over de veiligheid, die toon je daar niet mee aan. Als iemand vijfentwintig inbraken heeft gepleegd en de officier van justitie kan er drie bewijzen, dan is hij klaar. Voor de rechter maken die overige 22 niks uit. Dus verdwijnen er drie inbraken als opgelost in de statistieken, terwijl we er in feite veel meer hebben opgelost.''

Maar hoe kunt u met deze cijfers dan zeggen dat het veiliger geworden is. Meer daders betekent toch dat die delicten gepleegd zijn?

,,Natuurlijk zijn die delicten gepleegd. Maar wij tonen wel degelijk aan dat het veiliger geworden is doordat we veel meer daders hebben opgepakt en doordat de aantallen aangiftes van overvallen en straatroven gedaald zijn.De burger weet dat we daders vaker pakken en de crimineel weet dat hij een grotere kans loopt gepakt te worden. We hebben te maken met calculerende burgers. Als ze nu zien dat de kans dat ze gepakt worden voor een overtreding steeds groter wordt, zullen ze zich bedenken. En die aangiftes zijn gedaald omdat er minder overvallen en straatroven gepleegd zijn.''

Wat is de volgende stap? Of kunt u het met deze resultaten wel even rustig aan doen?

,,Absoluut niet. Wij moeten constant leveren. Daarnaast moet het duidelijk worden dat veiligheid niet alleen een taak van de politie is. Bijvoorbeeld bij de diefstal van mobiele telefoons. Ik kan me niet voorstellen dat het technisch niet mogelijk is om met een druk op een knop een gestolen toestel voorgoed buiten werking te stellen. Maar daar moet dan weer eindeloos over gepraat worden. Hetzelfde met de overlast van jongeren met scooters. Wij doen iets aan opgevoerde scooters, terwijl die opvoersetjes gewoon doodleuk in de winkel te koop blijven. Dat is toch belachelijk. Gewoon aanpakken, zo doen we dat in Rotterdam.''

    • Tom Kreling