Hondenteam Iran terug naar huis

Het speurhondenteam dat het Nederlandse Rode Kruis zaterdag naar Iran had gestuurd, keert vandaag naar Nederland terug. Dat heeft een woordvoerster van het Rode Kruis gezegd.

Het hondenteam zocht de afgelopen dagen in het door een aardbeving getroffen gebied naar overlevenden die mogelijk nog onder het puin van ingestorte gebouwen liggen. Volgens de woordvoerster van het Rode Kruis is de kans klein dat er nog mensen levend onder het puin liggen, omdat de meeste gebouwen volledig zijn vergruisd. ,,De lemen huizen zijn ingeklapt en het puin bestaat grotendeels uit gruis'', aldus de woordvoerster. ,,Bij de grote aardbeving in Turkije in 1999 stortten veel flatgebouwen in. De grote betonnen brokstukken die daarbij vrijkwamen, lieten in sommige gevallen nog ruimte vrij voor overlevenden. Maar het gruis in Bam is zo fijn dat daar geen ruimte voor is.''

Volgens het Rode Kruis ligt de nadruk in de hulpverlening nu op de mensen die de ramp wel hebben overleefd. ,,Het is vreselijk een beslissing te nemen om op te houden met zoeken, maar in dit soort gevallen moeten er nu eenmaal knopen worden doorgehakt'', aldus de woordvoerster. Het hondenteam vertrekt uit Kerman.

Vanaf de vliegbasis Eindhoven is vanochtend een transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht met hulpgoederen naar Iran vertrokken. De KDC-10 vervoert 45 ton hulpgoederen zoals familietenten en dekens. Aan boord is een hoeveelheid medicijnen die 40.000 mensen drie maanden kan helpen. Hulpverleners van het Duitse Rode Kruis gaan mee op de vlucht vanuit Nederland. De hulpgoederen van het Nederlandse Rode Kruis zijn betaald van de half miljoen euro die de regering ter beschikking heeft gesteld.

Iraniërs die in Nederland verblijven, zoeken naar een geschikte manier om geld in te zamelen. Ze kwamen gisteren naar Delft om een comité op te richten. Voor hulpgelden geven zij de voorkeur aan non-gouvernementele organisaties, zoals het Rode Kruis. Vrijwel allen hadden bedenkingen tegen het gebruik van overheidskanalen. Volgens hen bestaat het risico dat het geld in handen valt van de Iraanse regering. Onderzocht wordt of het mogelijk is een benefietconcert te organiseren voor de inzameling van geld.

De kerkelijke hulporganisatie `Kerkinactie' heeft 100.000 euro ter beschikking gesteld voor directe hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Iran. Ze geeft de hulp via Rode Kruis/Rode Halve Maan en de noodhulporganisatie van de Verenigde Naties, die al ter plaatse actief zijn. Dat heeft Kerkinactie gisteren laten weten. Het geld wordt besteed aan voedsel, schoon drinkwater, toiletten en noodonderkomens voor de overlevenden. Kerkinactie en de protestantse ontwikkelingsorganisatie ICCO willen in de nabije toekomst in overleg met partnerorganisaties in Iran ook helpen bij de wederopbouw van het getroffen gebied.