Herben in 2007 geen lijsttrekker

De fractievoorzitter van de LPF in de Tweede Kamer, Mat Herben, stelt zich vrijwel zeker niet meer kandidaat als lijsttrekker van zijn partij bij de volgende Kamerverkiezingen.

Herben verklaart dit vandaag in een interview met het dagblad Metro. Hij zegt geen ,,kroonprins'' te willen aanwijzen voor zijn partijleiderschap.

De LPF bezet in de Tweede Kamer thans acht zetels en de verkiezingen zijn – aangenomen dat het kabinet Balkenende II de termijn van vier jaar vol maakt – in 2007. Herben was vanochtend niet bereikbaar voor een toelichting op het interview in Metro. Een woordvoerder van de partij heeft bevestigd dat Herben in 2007 het lijsttrekkerschap neerlegt.

Uit het vraaggesprek blijkt dat de LPF zichzelf een sleutelrol toebedeelt bij de vorming van Kamermeerderheden voor het huidige kabinetsbeleid. Dat zou vooral spelen bij onderwerpen als wegverbreding, waarmee coalitiepartner D66 minder affiniteit zou hebben. Wanneer dat zo doorgaat, zegt Herben, dan zal de LPF op den duur vragen om in het kabinet met bewindslieden te worden opgenomen. Een dergelijke tussentijdse wisseling van samenstelling van een kabinet zou overigens in de Nederlandse parlementaire geschiedenis zonder precedent zijn.

Naar wordt aangenomen, zijn er binnen de huidige LPF-fractie in de Tweede Kamer een aantal potentiële kandidaten voor het LPF-lijsttrekkerschap, zoals ex-minister Nawijn, die afgelopen mei met voorkeursstemmen de Kamer is binnengekomen, en het Kamerlid Eerdmans, die zich op de rechtervleugel van de LPF beweegt. Ook het Kamerlid Van As heeft in het verleden laten blijken, belangstelling te koesteren voor het partijleiderschap.

Herben zegt vandaag in Metro dat de achterban van de LPF (Lijst Pim Fortuyn) naar zijn gevoel ongeveer 10 procent bedraagt, wat staat voor potentieel tien Kamerzetels. In peilingen haalt de LPF nu ongeveer drie zetels.

Herben kwam aan het hoofd van de LPF nadat de grondlegger van de partij, P. Fortuyn, in mei 2002 was vermoord. Herben, een voormalig bedrijfsjournalist bij bladen van het ministerie van Defensie, was eerder persvoorlichter van Fortuyn geweest.

Tijdens interne conflicten in de LPF in 2002 droeg Herben een aantal maanden het partijleiderschap aan anderen over, maar later kreeg hij de leiding van de partij weer in handen.

Nadat aanvankelijk Nawijn ambities had getoond voor het lijsttrekkersschap voor de verkiezingen in januari 2003, werd Herben lijsttrekker. De LPF bleef buiten de formatie van de huidige centrumrechtse coalitie van CDA, VVD en D66, nadat Herben had geëist dat andere partijen eerst excuses zouden aanbieden voor de LPF aangedane beledigingen.