Genomineerde producten 2003

Lotek Lamp

Een zeer betaalbare design-klassieker uit begin jaren tachtig van ontwerper Benno Premsela, die lange tijd aan De Bijenkorf verbonden was. Oorspronkelijk was de lamp, die een kubusvorm heeft en die je zelf in elkaar kunt zetten, alleen in wit te krijgen, maar sinds dit jaar ook in allerlei leuke kleuren. Er is iets nieuws toegevoegd aan iets uit het verleden, dat vind ik op zich erg mooi.

Fabrikant: Eikelenboom

Prijs incl. wit vlieseline kap: 82 euro (gekleurde bespanning per stuk 27,50 euro)

Website: www.eikelenboom.nl

iPod

Een apparaat dat lijkt op een walkman, waarmee je vanaf internet een grote hoeveelheid muziek, zo'n 6.000 nummers, kunt downloaden, zodat je niet meer hoeft te slepen met cd's of tapes.

Fabrikant: Apple

Prijs: vanaf 349 euro

Website: www.apple.nl

50/50

Een kledinglijn, waarbij minimaal twee gedragen kledingstukken tot een nieuw kledingstuk worden gemaakt, met het 50/50-logo om aan te geven dat het voor 50 procent uit het ene en voor 50 procent uit een ander kledingstuk bestaat. Voor het Leger des Heils staat 50/50 tevens voor: samen leven, samen delen; voor elkaar zorgen.

Het is een idee van reclamebureau Only dat voor het Leger des Heils werkt. Het is opgezet om geld binnen te krijgen voor zwerfjongeren en om het Leger des Heils meer onder de aandacht te brengen. Het is innovatief, creatief, in één keer goed neergezet en past heel goed in deze tijd.

Fabrikant: Only, voor het Leger des Heils

Prijs: van 30 tot 130 euro

www.5050-fashion.com

Vanish

Een middel om vlekken te verwijderen, eerst gepromoot via tell-sell programma's op commerciële zenders en vervolgens is de verkoop, nadat het op de markt is gezet, nog eens verdubbeld.

Fabrikant: Reckitt-Benckiser

Prijs: circa 5,87 euro. www.vanish.nl

Pastrelli's

Een nieuw zoutje, tussen wokkel en bugle in. Het is knap dat Duyvis vanuit een zijflank een behoorlijke bres in een markt heeft geslagen die gedomineerd wordt door Smith. Ook de consument weet dat zeer te waarderen.

Fabrikant: Duyvis. Prijs: circa 1,22 euro

www.duyvis.nl

In-Between Muesli-bar

Internationaal zijn müsli-repen een grote markt, in Nederland was het matig, maar door Hero is die markt geëxplodeerd. Het is knap dat met zo'n concurrentie voor elkaar te krijgen. Het verdient absoluut een pluim.

Fabrikant: Hero. Prijs: circa 1,42 euro. www.hero.nl

Vifit Optimel vla

Onderdeel van een reeks gezonde zuivelproducten. Daarbij wordt het genieten, wat we in Nederland steeds meer mogen, op een verstandige, smakelijke manier gecombineerd met het gezonde. Heeft de Jaarprijs Goede Voeding 2003 gewonnen en het loopt als een bezetene. Het knappe van alle drie producten is dat op verstandige wijze meerdere trends zijn vertaald in één product.

Fabrikant: Campina

Prijs: circa 1,59 euro

www.campina.nl

Aqua Beach-effect

Van die reclame met die hond die een vrouw over het strand sleept. Blijkbaar vinden mensen haar leuk en prettig zitten als ze een dag naar het strand zijn geweest, dan is het wat stugger, waardoor het meer grip en body krijgt. Het was afgelopen zomer de drogisterijknaller, er zijn al copy-producten verschenen; alle meiden hier op de afdeling vinden het geweldig.

Fabrikant: Andrélon

Adviesprijs: 3,49 - 4,25 euro. www.andrelon.nl

Idols

Qua product- en marktontwikkeling de beste introductie van 2003. Niet mijn smaak, maar verschrikkelijk knap hoe op aardige en commercieel aantrekkelijke manier wordt ingespeeld op trends die al langer spelen: gewone mensen zoals jij en ik kunnen meedoen, invloed uitoefenen. Bovendien hebben ze, nadat de merknaam bekend was en er rumour omheen was gecreëerd, ook nog vier artiesten geïntroduceerd. Er is in 2003 niets dat qua productontwikkeling hierbij in de buurt komt.

Fabrikant (producent): Holland Media House

Prijs: n.v.t. www.idols.nl

Qualigate

In tegenstelling tot veel bestaande traphekjes, kan de Qualigate met één hand worden geopend, zelfs met de baby op de arm. Hij is niet van hout, maar van kunststof vervaardigd en eenvoudig te monteren bovenaan de trap. Doordat een dichte folie is toegepast, kunnen kinderen er geen voorwerpen doorheen gooien. Het aardige is dat Ontwerpbureau Indes Design & Engineering dit product op eigen initiatief, uit onvrede met bestaande oplossingen, heeft ontwikkeld.

Fabrikant: Indes Design & Engineering in samenwerking met Nubis

Prijs: 69 euro. www.qualigate.nl

De Ort-o-mate

Het eerste gemotoriseerde hulpmiddel bij het uittrekken van therapeutische elastische kousen. Het product haakt in op een groot maatschappelijk probleem. In Nederland zijn 250.000 dragers van steunkousen. Circa 20.000 mensen zijn afhankelijk van de thuiszorg bij het uittrekken van die kousen. Met dit apparaat krijgen deze mensen hun onafhankelijkheid terug. Tevens wordt de thuiszorg verlicht omdat het uittrekken van de kousen een arbeidsintensieve, fysiek zware handeling is. Fabrikant: Eritek International

Prijs: 690 euro (excl. BTW) www.ortomate.com

De Citroën C3 Pluriel

Een prachtig eigentijds industrieel product, een mooi ontwerp dat aanpasbaar is aan de individuele wensen van gebruikers. Het dak is ontwikkeld door Inalfa Roof Systems BV in Venray, samen met Flex/the Innovatielab uit Delft. Door de geniale dakconstructie is de auto hatchback, cabrio, sportieve spider en pick-up tegelijk. Die constructie bestaat uit 400 onderdelen en voldoet aan zeer strenge eisen qua geluids- en warmte-isolatie. Wegens het succes werd de productie opgevoerd van 200 per dag naar 350. Fabrikant: Citroën

Prijs: 18.999 euro www.citroen.nl

Grasmaairobot

Past goed in de trend van zelfdenkende producten, zoals het Huis van de Toekomst. Misschien is er bij ouderen nog meer behoefte aan zelfdenkende stofzuigers, die nu op de markt verschijnen. Het past goed bij de lifestyle van diverse doelgroepen, zoals drukke tweeverdieners die in plaats van te maaien naar de fitness kunnen. Hij kwam goed uit de test, is wel prijzig. Fabrikant: Husqvarna

Prijs: circa 2.000 euro. www.husqvarna.nl

Digitenne

Een digitale ontvanger, bestaande uit een kleine antenne plus converter. Je kunt overal, ook in de caravan en zonder kabels te trekken, naar 25 tv-kanalen kijken en 16 radiozenders beluisteren, tegen een lager tarief dan kabel-tv en met betere ontvangst. Een goed alternatief naast schotel en monopolistische tv-kabelontvangst. Bovendien is UPC een bedrijf waar wij erg veel klachten over krijgen. Momenteel kun je je in Amsterdam al abonneren, eerdaags ook in Den Haag.

Converters: diverse fabrikanten

Prijs: apparatuur circa 120 euro, abonnement 8,95 euro per maand. www.digitenne.nl

Blue Band Goede Start!

Brood

Wit brood met kenmerken van bruin brood; doordat vitamines en vezels zijn toegevoegd. Kinderen hebben tegenwoordig steeds ongezondere leef- en eetgewoonten: niet ontbijten, veel vette happen. Er wordt handig ingespeeld op de trend: gezond maar lekker.

Fabrikant: Unilever. Prijs: circa 1,49 euro

www.blueband.nl