Filmer Thompson overleden

De Amerikaanse filmmaker Francis Thompson is vrijdag op 95-jarige leeftijd in New York overleden. In zijn 50-jarige carrière kreeg Thompson in 1965 een Academy Award voor de beste korte documentaire To Be Alive! over kinderen in Afrika, Italië en Amerika. Hij produceerde en regisseerde tal van korte en lange films. In 1957 regisseerde Thompson de film N.Y.,N.Y., een abstracte kijk op het dagelijkse leven in New York. Hij gebruikte speciale lenzen, prisma's en spiegels, zodat de film volgens critici zowel iets kubistisch als dadaïstisch kreeg. Thompson maakte ook films waarvan de beelden tegelijkertijd op verschillende schermen werden vertoond, een voorloper van Imax-films, de grootschermbioscopen waarbij de kijker het gevoel heeft `in' de film te zitten. Thompson stopte in 1987 met filmen en begon met schilderen, maar gebruikte in zijn kunst ook kopieerapparaten.