`Dodental aardbeving naar 50.000'

Het dodental van de zware aardbeving die de stad Bam en omgeving in het zuidoosten van Iran vrijdagochtend trof, kan tot 50.000 stijgen, zo hebben Iraanse regeringsfunctionarissen vandaag verklaard. Er zijn inmiddels 28.000 doden begraven, aldus de Iraanse staatsradio.

Volgens de zegslieden zijn bepaalde wijken van Bam en sommige dorpen in de omgeving nog niet helemaal doorzocht. Als gevolg van de aardbeving is naar schatting 80 procent van de bebouwing van Bam verwoest, zei een hoge functionaris van het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken. ,,Als we ervan uitgaan dat er gemiddeld vijf mensen woonden in elk huis, kunnen we zeggen dat het dodental de 50.000 zal bereiken'', aldus de zegsman. Dat zou de aardbeving tot een van de dodelijkste natuurrampen sinds jaren maken.

De hulpoperaties in Bam zijn inmiddels van karakter veranderd: reddingswerkers maken langzaam maar zeker plaats voor bulldozers om onder het puin begraven lijken op te ruimen en zo te voorkomen dat epidemieën uitbreken. Gisteren werd nog een 12-jarig meisje levend gevonden, maar reddingswerkers gaan ervan uit dat er onder het puin geen overlevenden meer te vinden zijn. De kritische grens van 72 uur na de beving is voorbij.

Gistermiddag zijn in de provinciehoofdstad Kerman 80 Amerikaanse artsen en hulpwerkers aangekomen. Zondag en gisteren waren al Amerikaanse militaire transportvliegtuigen met hulpgoederen gearriveerd – de eerste Amerikaanse legertoestellen die in Iran landden sinds de diplomatieke breuk tussen beide landen in 1980. De hulpactie wordt gecoördineerd door het ministerie van defensie. Een Amerikaanse regeringswoordvoerder heeft echter aangegeven dat de hulp geen politieke betekenis heeft. Iran heeft van alle landen hulp geaccepteerd, behalve van Israël.

Ondanks de toestroom van internationale hulp melden hulpwerkers dat meer nodig is om de naar schatting 100.000 daklozen en tienduizenden gewonden bij te staan, met name tenten. ,,Er is nog een beduidend aantal mensen zonder onderdak, met name in de verderafgelegen gebieden'', aldus een noodhulpadviseur van de organisatie Save The Children in Bam. 's Nachts vriest het hard in het gebied: tot 15 graden onder nul.

De woordvoerder zei dat daarnaast herstel van de primaire gezondheidszorg prioriteit heeft. Beide ziekenhuizen van Bam zijn verwoest. De Iraanse Rode Halve Maan heeft direct een veldhospitaal opgezet, maar er zijn onvoldoende geneesmiddelen. Ook is er dringend behoefte aan zaken als dekens, kinderkleren, zeep en grote containers voor drinkwater. Een probleem is dat veel hulp onderweg is maar de wegen naar Bam zijn verstopt geraakt.