De schoen

De media, of beter gezegd het medium televisie, stelde me kort voor kerstavond op de hoogte van de beslommeringen in het Overijsselse dorp Enter. De gemeenschap van Enter, althans een deel van de gemeenschap, stelt zich elke kerst ten doel het dorp Bethlehem zo goed en zo kwaad als het kan na te bouwen. Er zijn kamelen, en er is een ploegendienst van baby's. De mannelijke deelnemers aan de gigantische kerststal hebben zich sinds begin november niet meer geschoren. Niets kan mijn goedkeuring meer wegdragen dan mannen die zich niet scheren voor een hoger doel.

Ongeschoren door een nagebouwd Bethlehem dolen, dat is precies de ervaring die ik had tijdens het lezen van De autobiografie van David Beckham. ,,Opeens leek de kleedkamer op de locatie voor een krankzinnige scène uit een gangsterfilm.'' Beckham beschrijft hier het befaamde schoenincident toen de machtsstrijd tussen hem en Alex Ferguson op de spits werd gedreven. Maar goed dat hij de metafoor van de gangsterfilm erbij sleept, want het incident zelf is opgeschreven met een spanningsloosheid om van te gruwen.

,,Er lag een voetbalschoen op de grond. Hij was buiten zichzelf van woede en schopte er tegen. Wilde hij mij raken? Of de muur? De schoen raakte mij net boven mijn linkeroog en ik voelde iets prikken.'' Wat had ik graag gelezen welke krachttermen Ferguson bezigde bij het afvuren van de schoen. Beckham lijkt Ferguson te sparen. Maar waarom?

,,Ik wilde de trainer aanvliegen. Volgens mij was ik nooit eerder zo compleet door het lint gegaan.'' Waar blijven kreten die het door het lint gaan ondersteunen? ,,Ik moest door de jongens in bedwang worden gehouden terwijl ik bij de trainer probeerde te komen. Die zette een stap achteruit, waarschijnlijk nogal geschrokken over wat er was gebeurd.''

Wat jammer nou dat een kleedkamerincident dat ongetwijfeld glansvol is geweest in moordende dofheid wordt gesmoord.

Victoria wordt opgevoerd. ,,Wat is er? Wat heb je met je oog gedaan?''

,,Ik legde uit wat er was gebeurd, en Victoria werd plotseling net zo kwaad als ik was geweest.''

,,Zo kan hij je niet behandelen. Ik ga nu meteen naar hem toe.''

,,Ik weet niet wat Victoria zou hebben gedaan als ze werkelijk naar hem toe was gegaan, maar ik wilde geen ruzie tussen de trainer en mijn vrouw.''

Beckham houdt ons weer een worteltje voor zodat wij als ezeltjes voortstappen door de dorheid van een opwindend bestaan. Niemand dan Beckham weet beter wat Victoria wél zou hebben gedaan. Ik had de panter in de Spice Girl wel eens willen leren kennen. Beckham schotelt ons liever een sprookje voor.

Hoe kwam het dat ik door bleef lezen in het voortkeutelende verhaal? Omdat de woorden uit een popster komen. Omdat wat uit een ster komt per definitie een diepe mystiek suggereert. Omdat ik bleef hopen op het geluk van de Grote Verwarring. Ik stort me maar weer eens op Cruijff.

    • Peter Winnen