Damrak stijgt door Wall Street

De Europese effectenbeurzen lijken het jaar positief af te sluiten. In navolging van de VS zijn beleggers optimistisch over het komende jaar.

In New York brak de technologiebeurs Nasdaq gisteren door de grens van 2.000 punten. De Dow-Jonesindex steeg 1,2 procent. De Amerikaanse beurzen zijn meestel de leidraad voor de Europese handelaren en ook nu volgden zij hun Amerikaanse collega's. Bovendien liepen zij vooruit op nieuwe gegevens over het consumentenvertrouwen in de VS die later vandaag bekend zouden worden gemaakt. De verwachting is dat het vertrouwen opnieuw hoog zal zijn.

Met de winsten schuiven de handelaren de sterke euro aan de kant. De Europese munt bereikte gisteren opnieuw een record, ditmaal klom de munt tot boven 1,25 dollar. Vanmorgen stond de euro op 1,2495 dollar.

In Amsterdam steeg de AEX-index 0,6 procent tot 336,60 punten. Londen noteerde een winst van 0,2 procent, Parijs ging 0,5 procent omhoog en Frankfurt 0,6 procent. In de meeste Europese landen is het vandaag de laatste volledige handelsdag. In volume stelt de handel vlak voor de jaarwisseling niet veel voor. Veel beleggers zijn tot het nieuwe jaar niet meer op de beurs te vinden.

Het beetje nieuws dat er vanmorgen wel was, had betrekking op de halfgeleiders. Onderzoeksbureau IDC verwacht dat er volgend jaar 18 procent meer chips worden verkocht. Verscheidene producenten profiteerden van het bericht. Philips steeg 1,3 procent stijgen tot 23,48 euro en ASML won 1,3 procent tot 16,21 euro. In Frankfurt stond concurrent Infineon met 0,1 procent miniem in de plus en in Parijs ging STMicroelectronics er 1,2 procent op vooruit. In de AEX was automatiseerder Getronics de grootste stijger met 6,9 procent tot 1,56 euro.

De effectenbeurs in Tokio heeft vanmorgen een stevige winst weten te boeken. Op de laatste handelsdag van het jaar steeg de Nikkei-index met 1,7 procent tot 10.676 punten. Vooral de financiële waarden stegen, op grond van het optimisme onder de beleggers dat 2004 een jaar van economische groei zal zijn. Over heel 2003 is de Nikkei bijna 13 procent gestegen. Ter vergelijking, in 2002 verloor de index 18,7 procent. Ook andere Aziatische beurzen stegen. In Zuid-Korea gingen de koersen omhoog met 2,3 procent. Hongkong stond aan het eind van de handel 0,5 procent hoger.