Bompakketjes bij Europol en ECB onderschept

Bij twee Europese instellingen, de Europese politieorganisatie Europol in Den Haag en de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt, zijn gisteren bompakketjes bezorgd en onderschept.

Onderzocht wordt of er een verband bestaat tussen deze beide bompakketjes en ook of er een link is met het bompakketje dat zaterdag werd afgeleverd bij de voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, in Bologna.

Naar aanleiding van de bompakketjes zijn de veiligheidsmaatregelen rond het hoofdkwartier van de Europese Unie in Brussel verscherpt. Dit heeft woordvoerder Stefaan de Rynck van de Europese Commissie vanmorgen gezegd. Hij weigerde details over de maatregelen te noemen. De meeste medewerkers van de Europese instellingen in Brussel hebben sinds 24 december vakantie en gaan maandag weer aan de slag.

Bij Europol in Den Haag werd het pakje aan het eind van de middag bezorgd. Volgens het openbaar ministerie betrof het een echte bom en was het pakje geadresseerd aan de directeur. De Explosieven Opruimingsdienst maakte de bom onschadelijk op de binnenplaats van Europol aan de Raamweg. Niemand raakte gewond.

De bombrief aan ECB-president Jean-Claude Trichet werd gisteren in de postkamer van de Europese bank onderschept. De politie in Frankfurt bevestigde vanmorgen dat er in de brief een explosief poeder met ontstekingsdraden zaten. Het zag er uit als een thuis amateuristisch in elkaar geknutselde bom. Zeker is dat de brief is verzonden vanuit Bologna, waar Prodi zaterdag met de schrik vrijkwam toen in zijn handen een pakje ontplofte.

Eerder vorige week explodeerden al twee kleine bommen in vuilnisbakken bij de woning van Prodi in Bologna. Ook daarbij raakte niemand gewond. De verantwoordelijkheid voor die twee ontploffingen is opgeëist door een tot nog toe onbekende anarchistische groepering die beweert zich te keren tegen het ,,imperialistische Europese blok''.

Net als bij Prodi had ook het pakje dat gisteren werd bezorgd bij Europol het formaat van een boek. Het OM en Europol wilden vanmorgen niets zeggen over de plaats waar het pakje aan de directeur van Europol op de post werd gedaan.

In Den Haag is een rechercheteam samengesteld dat het bompakketje onderzoekt. Volgens de woordvoerder van het OM zullen de rechercheurs binnenkort contact opnemen met hun Italiaanse en Duitse collega's.