Als Snip niet snapt wat Snap snapt

Bezitters van de snip hoeven zich nog geen zorgen te maken. Dat biljet van honderd gulden kan tot 1 januari 2032 bij de Nederlandsche Bank worden ingeleverd. Gelukkige eigenaren van de veel oudere `erasmus', daterend uit 1953, dienen zich te haasten. De kas van de centrale bank sluit op 19 januari 2008 voor deze honderdjes: precies dertig jaar nadat het uit de roulatie is genomen. Veel van deze erasmussen zullen niet worden ingeleverd: het biljet is onder verzamelaars minstens 150 euro waard, terwijl de Nederlandsche Bank slechts 45 euro betaalt.

Maar de stroom mensen die zich met nieuwere guldens bij de centrale bank meldt, blijft groot. Ook twee jaar na de euro-omruil. Minister Zalm van Financiën ziet de gulden-eigenaars liever gaan dan komen: elk niet ingeleverd kwartje, dubbeltje of geeltje betekent een iets kleiner gat in de begroting. Ondanks de lange rijen bij de kas van de centrale bank gaat Financiën uit van een winst van 415 miljoen euro. Voor de die-hards: dat is bijna een miljard gulden.

In andere euro-landen lanceren ondernemers originele acties om mensen van oude munten af te helpen. Zo kon deze maand bij een Portugese supermarktketen boodschappen worden gedaan met opgedoken escudo's. Eerder hield C&A in Duitsland een vergelijkbare actie. In Nederland is dit praktisch onmogelijk omdat bankpresident Wellink en de zijnen geen guldens van bedrijven aannemen. Voor de omwisseling van de euro werd dit al duidelijk gemaakt om zwartgeldbezitters niet de mogelijkheid te bieden om na 2002 nog uitgebreid juwelen te kopen. Ook hanteert de bank het wat formele standpunt dat het geen twee geldstromen wil: in totaal ligt er voor 1 miljard euro nog aan guldens (munten en biljetten) op een bestemming te wachten.

Eenmaal genomen besluiten worden door centrale bankiers niet snel teruggedraaid. De hakken gingen helemaal in het zand op het moment dat platenzaak Free Record Shop breed aankondigde guldens na 2001 te accepteren: toen de Nederlandsche Bank die niet aan wilde nemen, werd door eigenaar Hans Breukhoven direct een rechtszaak aangekondigd.

Jammer voor de guldensbezitters. Jammer voor de bank zelf. Terwijl commerciële banken als ABN Amro, Rabobank en Fortis de dure lokethandelingen zoveel mogelijk beperken, is het bij de kas van de centrale bank nog nooit zo druk geweest.

En dan te bedenken dat de echte Nederlander ongetwijfeld wacht met inwisselen tot de euro weer wat goedkoper wordt. In dat geval snapt hij, twee jaar na de invoering van de euro, de snip nog steeds niet.

    • Erik van der Walle