Aanklachten tegen bekende Portugezen

De Portugese justitie heeft gisteren tien mensen aangeklaagd wegens seksueel misbruik van weeskinderen. Onder hen zijn de oud-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Paulo Pedroso, de populaire televisiepresentator Carlos Cruz en oud-ambassadeur Jorge Ritto.

De aanklachten zijn het resultaat van een onderzoek naar een pedofielennetwerk rondom de liefdadigheidsinstelling Casa Pia, dat sinds de achttiende eeuw wezen en kinderen met sociale of andere problemen opvangt in tien tehuizen. Honderden kinderen zouden de afgelopen 25 jaar door de leiding van Casa Pia zijn `uitgeleend' aan veelal rijke derden. De wantoestanden konden blijven voortbestaan omdat de klachten van de slachtoffers werden genegeerd. De zaak kwam in november vorig jaar aan het licht nadat een voormalig medewerkster van Casa Pia de media inlichtte.

Sindsdien heeft justitie meer dan zeshonderd getuigen gehoord. Op basis van deze verhalen zijn de tien verdachten aangeklaagd voor onder meer verkrachting en seksueel misbruik. Tegen hoofdverdachte Carlos Silvino, een medewerker van Casa Pia die als pooier zou zijn opgetreden, werd eind oktober een proces begonnen. De meeste andere verdachten, onder wie ook een kinderarts en een advocaat, zitten in voorarrest. Onduidelijk is wanneer de zaak voor de rechter zal verschijnen.

De zaak heeft voor veel opschudding gezorgd in Portugal. Met name het feit onder de verdachten bekende, en betrouwbaar geachte prominenten als de socialist Pedroso en televisiepresentator Cruz bevinden, zorgt voor ophef. Pedroso was tussen 2001 en 2002 als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verantwoordelijk voor Casa Pia en is momenteel woordvoerder van de socialistische fractie in het parlement. Hij spreekt over een lastercampagne, bedoeld om zijn tot dusver veelbelovende politieke carrière tot een halt te brengen. Cruz zou het gezicht worden van de promotiecampagne voor het Europees kampioenschap voetbal dat volgend jaar in Portugal wordt gehouden.

Ook het feit dat de geruchten over het misbruik al jaren rondzongen zonder dat justitie een onderzoek begon, zorgt voor verontwaardiging onder de Portugezen. Door de affaire laait een discussie over het gebrek aan onafhankelijkheid van de Portugese justitie opnieuw op.