Topman Tanzi van Parmalat opgepakt

De oprichter en voormalige topman van het Italiaanse zuivelconcern Parmalat, de 65-jarige Calisto Tanzi, is gisteren in Milaan gearresteerd. Het in grote moeilijkheden verkerende bedrijf, waaraan Tanzi vanaf 1961 leiding gaf, kreeg zaterdag uitstel van betaling.

Volgens bronnen bij de Italiaanse justitie wordt Tanzi verdacht van fraude en diefstal. Er is nog geen formele aanklacht tegen hem ingediend. De advocaat van Tanzi verwierp beschuldigingen als zouden miljarden zijn verdwenen bij het in Parma gevestigde zuivelconcern. Tanzi werd opgepakt op straat in Milaan, net teruggekeerd van een verblijf van enkele dagen in het buitenland.

Parmalat vroeg vorige week woensdag surseance aan. Zaterdag maakte de rechtbank in Parma bekend het uitstel te hebben toegewezen, waardoor het bedrijf voorlopig kan doorgaan. De onderneming is de komende periode beschermd tegen schuldeisers. Bovendien kunnen de boeren die melk leveren, gewoon worden betaald.

De surseance werd verleend na een presentatie over de financiën van de onderneming door Enrico Bondi. Hij is sinds vorige week de bestuursvoorzitter van de grootste zuivelproducent van Italië en geldt als een reorganisatie-expert. De surseanceaanvraag gebeurde op basis van een nooddecreet dat de Italiaanse regering dinsdag had uitgevaardigd. Volgens bronnen rond Bondi zou zijn jongste inventarisatie uitwijzen dat Parmalat voor 8,2 miljard euro aan schulden heeft uitstaan. Bij het concern is vrijwel zeker 7 miljard euro zoek, een bedrag dat volgens de Italiaanse media kan oplopen tot meer dan 10 miljard euro.

Het bericht over de onregelmatigheden in de boekhouding kwam enkele weken geleden naar buiten, toen het concern moeite bleek te hebben met het aflossen van een relatief kleine obligatielening, en vervolgens bleek dat een bankrekening waarop 3,95 miljard euro zou staan bij Bank of America, vervalst was.

Parmalat is in dertig landen actief met 36.000 werknemers, waarvan vierduizend in Italië zelf. Ongeveer vijfduizend boeren zijn afhankelijk van melkleveranties aan het concern.

De handel in aandelen Parmalat werd vanmorgen voor onbepaalde tijd opgeschort.

Het Italiaanse ministerie van Financiën komt met een plan om het toezicht op de financiële sector en de beurs te versterken. Daartoe moet het nu versplinterde toezicht worden geconcentreerd onder de nu relatief tandeloze beurswaakhond Consob.