Spaanse uitvinder Chupa Chups dood

Enric Bernat, de Spaanse bedenker van de wereldberoemde lolly Chupa Chups, is zaterdag op 80-jarige leeftijd overleden in Barcelona. De in 1958 gelanceerde Chupa Chups, een stokje met een bolletje van snoep verkrijgbaar in circa vijftig smaken, maakte van Bernat een ster in het Spaanse bedrijfsleven.

Acteur Telly Savalas, bekend geworden als Kojak, had in de gelijknamige televisie-serie regelmatig een Chupa Chups in zijn mond. Johan Cruyff zat met de lolly in de dugout bij voetbalclub Barcelona nadat hij was gestopt met roken.

Chupa Chups geldt als een van de zakelijke succesverhalen uit Catalonië, de regio rond Barcelona die bekend staat als de motor van de Spaanse economie. Onder leiding van Enric Bernat groeide de lokale snoepjesfabrikant uit tot een multinational van gewicht – niet alleen in Europa, maar ook in moeilijk toegankelijke markten als Japan en Korea.

Hoewel er al rudimentaire voorgangers bestonden ontwikkelde Bernat eind jaren vijftig het definitieve idee van een suikersnoepje op een stokje. Hij had intensief marktonderzoek gedaan, waaruit bleek dat de wat grotere caramelbollen tot nogal wat consumptieproblemen bij kinderen aanleiding gaven. Afgezien van de incidenten waarbij snoepbrokken in het verkeerde keelgat schoten, bleken de zoetbollen vooral te leiden tot kleverige kinderhanden, vieze kleren en boze ouders. De lolly, met een beeldmerk dat is ontworpen door Bernats vriend Dali, werd in Spanje een doorslaand succes.

Ook als exportproduct bleken de lolly's van Bernat aan te slaan. Hij opende al in de jaren zestig een fabriek in Frankrijk en een verkoopkantoor in New York. Inmiddels komt 90 procent van de omzet uit het buitenland. Jaarlijks produceert het bedrijf vier miljard Chupa Chups.