Soldaten schieten in Irak man neer

Een Iraakse man is zaterdagmiddag ernstig gewond geraakt door geweerschoten van een Nederlandse militair. Het schietincident vond plaats toen Nederlandse militairen in Irak een groep van circa zeventig Irakezen verjaagden die een van een truck gevallen container plunderden. De getroffen Irakees werd afgevoerd naar een ziekenhuis, waar hij vermoedelijk is overleden. Dat heeft het ministerie van Defensie gisteren bekend gemaakt.

Onder de Nederlandse militairen zijn geen gewonden gevallen. Het incident vond zaterdagmiddag plaats in de provincie Al Muthanna, op de doorgaande weg tussen de steden Al Khidr en As Samawah, waar de Nederlandse mariniers gelegerd zijn.

Volgens Defensie was de bewuste container van een vrachtwagen gevallen. Het onbewapende konvooi, bestaande uit meerdere vrachtwagens, was doorgereden. De groep Irakezen probeerde daarop de container te plunderen, totdat een tiental Nederlandse militairen op de plek aankwam. Deze patrouille vroeg volgens het ministerie assistentie van de Nederlandse Quick Reaction Force (QFR) omdat de groep plunderaars groot was.

Defensie stelt dat de Nederlandse militairen vervolgens waarschuwingsschoten hebben gelost in een poging de plunderaars uit elkaar te drijven. Volgens een woordvoerder van het ministerie is er niet gericht geschoten op de plunderaars. De Koninklijke Marechaussee onderzoekt de toedracht van het incident.

Het is de tweede keer dat Nederlandse militairen in Irak betrokken zijn bij een schietincident sinds zij eind juli het commando kregen over de provincie Al Muthanna. In augustus losten Nederlandse soldaten schoten toen inbrekers ijzer probeerden te stelen bij een cementfabriek. Bij dat incident vielen geen gewonden.