Sars-angst remt beurzen in Azië

Ondanks een verder stijgende euro wisten de beurzen in Europa vanmorgen winst te boeken. In Azië beperkte de zorgen om een nieuwe uitbraak van sars de koersstijgingen op de effectenbeurzen. Het eerste geval van sars dat zaterdag op het Chinese vasteland werd ondtdekt, was vooral slecht voor de aandelen van luchtvaartmaatschappijen. Vorig jaar viel na de sars-uitbraak in Azië het vliegverkeer voor een deel stil.

In Amsterdam noteerde de AEX 0,7 procent hoger op 334,33 punten. De CAC-40-index van de beurs in Parijs kwam 0,2 procent boven de stand van voor de kerstdagen. In Frankfurt boekte de DAX-index een winst van 0,7 procent. De beursbarometer in Londen, de FTSE-index, stond 0,2 procent hoger.

De omzetten waren mager. Veel grote partijen op de beurzen hebben hun boeken al gedeeltelijk gesloten, waardoor er weinig handel is.

Grootste trekker onder de AEX-fondsen was effectenhuis Van der Moolen met een stijging van 2,1 procent. De koers van Van der Moolen staat de laatste tijd sterk onder druk. Voor het effectenhuis dreigt een miljoenenclaim omdat beleggers zouden zijn benadeeld door zijn handelspraktijken op de beurs in New York.

In de AMX-index voor middelgrote bedrijven was Nutreco de grootste winnaar. Het voedingsconcern steeg bijna 4 procent na berichten dat de zalm fors duurder zal worden. De AMX-index stond 0,3 procent hoger.

Vanmorgen zette de stijging van de euro door. De Europese munt noteerde 1,2475 dollar tegen 1,2425 dollar op de valutamarkt in New York op tweede kerstdag.

De Nikkei-index in Tokio is de laatste week van het jaar goed begonnen. De Japanse beursbarometer steeg 83,21 punten naar 10.500,62 punten. De stijging komt overeen met 0,8 procent.

De aandelen van financiële instellingen droegen bij aan de positieve stemming in Japan.

Elders in Azië was de stemming wisselend. Bezorgdheid over het opduiken van de longziekte Sars overheerste in Hongkong de beurshandel een groot deel van de dag. De Hang-Sengindex noteerde tijdens de middaghandel een verlies van 0,7 procent, maar door het aflopen van optiecontracten herstelde de beurs zich aan het eind van de dag. De index sloot met een minieme winst van 0,1 procent. Seoul en Sydney wonnen beide 0,5 procent.