Rommelig feestje rond de Ring

Ridders houden van cola, spelen met een ring is niet ongevaarlijk en draken die vuurspugen kun je het beste afleiden met een beeldschone jonkvrouw. Dat is maar een greep uit de vele lessen die de broers Frank en René Groothof hun publiek voorhouden. Bijgestaan door Erna Sassen zingen de broertjes in Frank Groothofs' nieuwste productie De broertjes en de strijd om de Ring, in anderhalf uur tijd het verhaal uit Wagners' opera Der Ring des Nibelungen. Hun versie volgt redelijk het oorspronkelijke verhaal, wat knap is, aangezien de originele Ring zo'n vijftien uur duurt.

Frank Groothof behandelde zijn Ring zoals hij alle klassiekers behandelt die hij de afgelopen jaren met veel flair aan een jong publiek voorstelde. Hij bewerkt het verhaal, laat Nederlandse liedteksten schrijven en giet ,,de muziek als het ware met de paplepel naar binnen'', zoals hij in diverse interviews liet weten. In dit geval is die werkwijze vooral op spel- en tekstniveau zeer geslaagd.

Op de zang valt nog wat af te dingen. Hoewel Frank er een conservatoriumopleiding voor volgde en ook Erna Sassen soms mooi kan uithalen, komt René op zijn best in de buurt van een melodieuze grom. Het drietal legt het hoe dan ook af tegen de vele, uiterst getrainde zangstemmen die normaal de rollen in de `echte' Ring vervullen en zeker in het begin is dat even wennen.

Het is maar goed dat het verhaal stevig verpakt zit in een raamvertelling. De acteurs zijn de jongetjes Frank en René die het verhaal van de Ring ter plekke als kinderspel lijken te verzinnen. Gewapend met een kachelpijp en een speelgoedkonijn op een vergiet, zijn ze ridders, dwergen en goden. Een stofzuigerbuis is een zwaard, een lap goudkleurige stof is het begeerde goud.

Dit kinderlijke perspectief geeft alle ruimte aan het grappige gekibbel tussen Frank en René. Vriendinnetje Erna toont zich ondertussen meer geïnteresseerd in een wat puberaler spel en probeert Frank te verleiden tot zoentjes geven en handjes vasthouden. Frank vindt het lastig kiezen tussen ridderschap en vriendinnetje. Hij wil allebei, wat weer een nieuwe dimensie toevoegt aan het verhaal van de Ring.

Deze typische Groothof-productie is een ietwat rommelig acteerfeestje rond een klassiek verhaal en het lijkt erop alsof het kinderpubliek door al het spelplezier de muziek best wil `indrinken'. Alleen het ruziënde einde met de kijvende broers op een wipwappende rioolbuis en Erna statig rondgalopperend op een bezemsteel, zaaide enige verwarring.

De meeste kinderen bleken toch te veel gewend aan een gangbaar 'Happy End' om een broedertwist als afsluiting te aanvaarden. Dus klonk het wat bezorgd bij het verlaten van de zaal: 'Pap, weet je zéker dat dit niet de pauze is?'

Voorstelling: De broertjes en de strijd om de Ring door Frank Groothof. Muziek: Richard Wagner. Regie: Titus Tiel Groenestege. Vanaf 7 jaar. Gezien: 13/12, De Purmaryn, Purmerend. Tournee t/m 9/5. Inl. (0299) 62 1462 of www.frankgroothof.nl

    • Jowi Schmitz