Rijksrecherche onderzoekt marechaussee

De Rijksrecherche onderzoekt sinds afgelopen zomer mogelijke corruptie onder marechausseepersoneel op Schiphol. Het onderzoek vindt plaats op verzoek van de marechaussee zelf.

De leiding van de marechaussee heeft om dergelijk onderzoek gevraagd nadat het eigen Bureau intern onderzoek aanwijzingen had dat marechaussees op Schiphol mogelijk betrokken zijn bij ambtelijke corruptie, zo bevestigt vandaag een woordvoerder van de marechaussee.

De marechaussee is op Schiphol nauw betrokken bij de opsporing van drugskoeriers en drugssmokkelaars. De marechaussee bevestigt dat het nu lopende rechercheonderzoek zich richt op corruptie in relatie tot drugsdelicten op Schiphol. Marechaussees zouden daar mogelijk rechtstreeks bij betrokken zijn.

Een veroordeelde drugssmokkelaar legde vorig jaar een uitvoerige verklaring af bij de politie over de manier waarop sinds medio jaren negentig ,,corrupte ambtenaren binnen het Schipholteam'' worden ingeschakeld bij de drugshandel. Volgens de smokkelaar wordt bij de aanvoer van cocaïne uit Zuid-Amerika op Schiphol rekening gehouden met het dienstrooster van de marechaussee. De verklaring is afgelegd aan leden van het zogenoemde Panda-onderzoeksteam van de rijksrecherche en van de Koninklijke Marechaussee. De verklaring is bij deze krant in bezit.

De Haarlemse persofficier E. Hartjes weigert mededelingen te doen over het bestaan van een onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van de marechaussee bij drugssmokkel. ,,Als ik het zou weten, zou ik het niet zeggen''.

Volgens de criminele bron, die eerder zijn verhaal deed bij De Telegraaf, zijn naast corrupte douaniers en marechaussees, ook schoonmakers, cateringmedewerkers en chauffeurs van vrachttransporten betrokken bij de overslag van drugs. Ook daarover wil de persofficier geen mededelingen doen. ,,Zo breng je mensen alleen maar op een idee.''

De politie-informant zegt dat al in de jaren tachtig in Colombia door de drugsmaffia gebruik werd gemaakt van maquettes van Schiphol. De luchthaven zou allerlei `stashes' of geheime opslagruimtes hebben die daar door omgekochte aannemers zouden zijn gebouwd.

Via hotmail-adressen op internet zouden betrokkenen in Zuid-Amerika en Nederland met elkaar communiceren. Zo'n anonieme e-mail kan door de betrokkenen worden gelezen en van commentaar voorzien. Doordat zij het hotmail-adres kennen en het wachtwoord, kunnen zij elkaars berichten lezen en doorgeven, zonder daadwerkelijk een e-mail te hoeven verzenden. Zo zouden foto's van koeriers en aankomsttijden worden doorgegeven.