Radicalen naar grote winst in Servië

De parlementsverkiezingen van gisteren in Servië hebben een grote zege opgeleverd voor de ultranationalistische Servische Radicale Partij (SRS), ten koste van de democratische partijen.

De populistische SRS van Vojislav Šešelj, die net als oud-president Slobodan Miloševic is beschuldigd van oorlogsmisdaden en in Den Haag gevangen zit, kreeg gisteren 27,2 procent van de stemmen. De partij kan daarmee rekenen op zeker 82 van de 250 zetels in het Servische parlement. Het aantal zetels is nog niet precies bekend, omdat van één partij nog niet zeker is of zij de kiesdrempel van vijf procent heeft gehaald. Miloševic en Šešelj stonden beiden op de kieslijst van hun partij en veroverden een zetel in het parlement die ze echter niet kunnen innemen zolang ze in Den Haag gevangen zitten.

De democratische partijen die Servië sinds de val van Miloševic hebben bestuurd, leden gisteren een nederlaag. De nationalistische Democratische Partij van Servië (DSS) van ex-president Vojislav Koštunica kwam met 18 procent van de stemmen en 53 zetels nog het best uit de bus. De Democratische Partij (DS) van de in maart vermoorde premier Zoran Djindjic bleef steken op 12,6 procent (37 zetels) en de radicaal hervormingsgezinde partij G17 Plus bleef met 11,7 procent (34 zetels) sterk achter bij de verwachtingen. G17 Plus had gehoopt op vijftig zetels. De twee andere partijen die zeker de kiesdrempel haalden, waren de monarchistische coalitie SPO-NS, die met 7,7 procent van de stemmen 23 zetels krijgt, en de socialisten van Miloševic (7,4 procent, 21 zetels). Samen kregen de `partijen van het verleden', de radicalen en de socialisten, anderhalf van de vier miljoen stemmen. De opkomst was met 60 procent relatief hoog.

De kans dat de radicalen en de socialisten samen gaan regeren is zeer klein. Ze hebben samen 103 zetels, te weinig voor een meerderheid. Geen enkele andere partij wil met de SRS regeren. De leider van de SRS, Nikolic, die de partij leidt nu Šešelj gevangen zit, wilde gisteren niet zeggen met wie hij als leider van de grootste partij over een coalitie gaat praten. Hij zei te wachten tot ,,het verdriet'' bij de andere partijen over hun verlies is gezakt. De drie grootste democratische partijen – DSS, DS en G17 Plus – hebben met 124 zetels ook geen meerderheid, zodat ze de SPO-NS nodig hebben voor een meerderheidsregering.

ANALYSE: pagina 5

HOOFDARTIKEL: pagina 7