Radicale Šešelj wint vanuit Haagse cel

Vojislav Šešelj, leider van de Servische Radicale Partij SRS, is vanuit zijn Haagse gevangeniscel de grote winnaar van de Servische verkiezingen geworden. Hij zal alleen zijn zetel niet kunnen innemen zolang hij gevangen zit. En hij zal nog lang gevangen zitten: zijn proces moet nog beginnen. In strijd met de regels voerde Šešelj overigens vanuit de cel campagne.

Šešelj (1954) meldde zich in februari van dit jaar vrijwillig bij het tribunaal in Den Haag, kort nadat hij formeel was aangeklaagd wegens zes oorlogsmisdaden en acht misdaden tegen de menselijkheid, gepleegd tussen augustus 1991 en september 1993, in Kroatië en Bosnië. Ze betreffen ,,vervolging, uitroeiing, moord, marteling, onmenselijke daden en gedwongen deportatie''. De voorvechter van een `Groot-Servië' weigerde bij zijn voorgeleiding antwoord te geven op de vraag of hij zich schuldig achtte, omdat de aanklacht Kroatische termen bevatte die hij weigerde te begrijpen.

Šešelj is berucht om zijn losse handen en om zijn verbale extremisme. Hij pleitte ooit voor napalmbombardementen op Zagreb en trok zelf met zijn eigen militie ten strijde om ,,de Kroaten met een roestige lepel de ogen uit te scheppen''. ,,Hij is de Hitler van de Balkan'', zei wijlen Zoran Djindjic eens. ,,Maar zijn fascisme is impotent. Toen Hitler de Sudeten heim ins Reich haalde, bedreigde hij de hele wereld. Als wij roepen dat we de Krajina van Kroatië willen, is dat alleen gevaarlijk voor onszelf.''