Orgelrock

Björn Ottenheim: ,,Het stond voor ons niet vast dat een rockband uit bas, gitaar en drums hoort te bestaan. We woonden op een boerderij en daar had ik een drumstel en een Lesleybox in de kelder. Daan is eigenlijk gitarist, maar hij pingelde in de woonkamer wel eens op de piano. Mijn vader kwam met een oud Philicorda-orgel, waarop Daan aardig uit de voeten kon. Toen ik daarbij begon te drummen, vonden we het meteen heel goed klinken. Later ben ik ook gaan zingen, en daarmee was onze sound vol genoeg. Naar een bassist of een gitarist hebben we nooit gezocht, want met z'n tweeën is het wel zo compact.''

Organist Daan Schinkel en drummer/zanger Björn Ottenheim vormen samen de Amsterdamse garagerockgroep zZz (spreek uit `zoals Pim Jacobs de laatste letters van het woord jazzz uitsprak'). Met alleen de vinylsingle Ecstacy/Godspeed op hun naam bouwden ze in de afgelopen maanden aan een geduchte live-reputatie, die een voorlopige bekroning krijgt met een optreden op het Noorderslagfestival in Groningen. zZz werkt met producer Henk Jonkers aan een debuutalbum, dat te zijner tijd zal worden uitgebracht op het Excelsiorlabel.

Daan: ,,Ik begon met twee vingers, en inmiddels kan ik mijn linkerhand onafhankelijk gebruiken van de rechter. Orgelspelen was liefde op het eerste gezicht voor mij, zonder dat ik eerst tien jaar Bach heb hoeven studeren. Integendeel, want ik voel me nog steeds gitarist. Zoals Jimi Hendrix de grenzen van het mogelijke met een elektrische gitaar opzocht, zoek ik manieren om meer te spelen dan alleen noten. Ik wil een beetje om de akkoorden heen draaien, en flink tekeer gaan achter het orgel. Daarnet bij de repetitie is er een voetpedaal afgebroken. We zijn altijd op zoek naar tweedehands orgels, vooral als ik er weer eens eentje heb gesloopt.''

Björn: ,,Via een advertentie kwamen we in Staphorst bij een christelijke familie terecht, waar ze een huisorgel te koop aanboden. Dat ding was helemaal puntgaaf, want er waren alleen op zondag kerkelijke liederen op gespeeld. Toen Daan even testte hoe het instrument klonk, zag ik die hele familie zowat door de grond gaan, met moeder in klederdracht die moest aanzien hoe twee van die stadse jongens haar orgel ontheiligden. Uiteindelijk hebben we het toch voor een habbekrats meegekregen.''

Daan: ,,Een orgel geeft me houvast op het podium. Soms stribbelt het zelfs een beetje tegen, als ik er flink tegenaan duw. En je kunt er nog eens bovenop gaan staan. De klank van een orgel heeft iets menselijks. Dat voert terug naar het kerkorgel, met die pijpen waardoor lucht geblazen moest worden om er geluid uit te krijgen. Een elektronisch orgel werkt natuurlijk anders, maar de klank lijkt nog steeds een beetje op de menselijke ademhaling. Daarom is het zo'n sexy instrument. Bij optredens merken we dat aan de meisjes. Die worden er helemaal wild van.''

zZz treedt 10/1 op tijdens het Noorder- slagfestival in De Oosterpoort, Groningen.

    • Jan Vollaard