Kroonprins: Winterspelen in Nederland

Nederland zou de Olympische Winterspelen kunnen organiseren. Dat zegt kroonprins Willem-Alexander in een interview in het jongste nummer van Ski Magazine, het blad van de Nederlandse Ski Vereniging.

Prins Willem-Alexander, lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), zegt: ,,In principe is het mogelijk om de Olympische Winterspelen in Nederland te houden. Volgens het Helsinki-principe mag je voor de alpinenummers gebruikmaken van je buurlanden. Dus zou je in Garmisch-Partenkirchen het skiën kunnen doen en in Nederland de ijssporten. Mensen beseffen helemaal niet dat het zou kunnen. We hebben het toch steeds meer over een Europa zonder grenzen?''

Willem-Alexander twijfelt aan het gebruik van overdekte ski-accommodaties, zoals onlangs bij een wereldbeker-snowboardwedstrijd in Landgraaf. ,,Er zijn momenteel enorme kosten gemoeid met de bouw van indoor-skibanen. Die ontstaan op dit moment dan ook alleen maar uit commerciële overwegingen. Dan is het mooi dat daar een World Cup-wedstrijd kan plaatsvinden. Ik weet echter niet of ik een groot voorstander ben van indoor-skiwedstrijden tijdens Olympische Spelen. Je kunt de wedstrijdomstandigheden wel perfect willen maken, maar het zou slecht zijn als je op een gegeven moment wordt verplicht om een sneeuwhal neer te gaan zetten omdat je Olympische Spelen wilt organiseren'', aldus Willem-Alexander.

De kans dat Nederland ooit de Winterspelen krijgt, is miniem. Het IOC is volgens de kroonprins weliswaar voorstander van nieuwe landen die de Winterspelen organiseren, maar wil vooral meer landen laten deelnemen. Landen als Zuid-Korea en China hebben een enorm potentieel om de Winterspelen eens te organiseren, aldus de kroonprins. In 2006 zijn de Winterspelen in Turijn, vier jaar later in Vancouver.