Japan wil verbod op import rundvlees uit VS niet opheffen

Japan weigert een verbod op import van Amerikaans rundvlees op te heffen zolang er geen duidelijkheid is over verbetering van veiligheidsmaatregelen in de VS. Dit is het resultaat van besprekingen vandaag tussen landbouwfunctionarissen uit beide landen.

In een poging hun belangrijkste exportmarkt voor rundvlees te behouden zijn Amerikaanse functionarissen dit weekeinde afgereisd naar Tokio, dat afgelopen week een importverbod instelde na de ontdekking van de gekkekoeienziekte (BSE) in de VS. Het Japanse importverbod is ,,niet gefundeerd op wetenschap'', stelde een Amerikaans delegatielid gisteren tegenover het persbureau AP, omdat bepaalde delen van het dier vrij zouden zijn van infecties. BSE tast met name het zenuwstelsel aan.

In ruil voor opheffing van het verbod zou Japan strenge eisen stellen, zo berichtten Japanse media afgelopen weekeinde. De VS zouden boerderijen en abattoirs die exportvlees voor de Japanse markt produceren moeten identificeren en een garantie moeten afgeven dat alle vee daar BSE-vrij is.

In Japan zelf wordt sinds een BSE-uitbraak twee jaar geleden, die een ineenstorting van rundvleesconsumptie veroorzaakte, alle slachtvee op BSE gecontroleerd. De oppositie heeft nu een aanval op de regering geopend omdat de huidige Japanse wet minder eisen stelt aan importvlees dan aan vlees van eigen bodem. De oppositie eist dat ook buitenlands vlees geheel traceerbaar moet worden.

Japan importeert jaarlijks voor 1,8 miljard dollar (1,44 miljard euro) aan rundvlees uit de VS, aldus de Amerikaanse ambassade in Tokio. In 2002 voorzagen de VS Japan van 240.000 ton rundvlees, ofwel ruim een kwart van de totale Japanse consumptie. Geïmporteerd rundvlees voorziet in totaal in 60 procent van de Japanse behoefte. Het vlees komt hoofdzakelijk uit de VS en Australië, zeker sinds in mei van dit jaar de import van Canadees rundvlees werd verboden na ontdekking van BSE.

Rundvleesprijzen in Japan stegen eind vorige week direct met 34 procent na de instelling van het importverbod. Japan heeft slechts voor een maand rundvlees. Zodoende stegen ook de prijzen van andere vleessoorten licht. De markt ligt nu open voor concurrenten van de VS zoals Australië.