Israëlische aandacht voor demonstrant

Zelden kritiseert de Israëlische premier Sharon het leger en al even zelden laat de Israëlische chef van staven, luitenant-generaal Moshe Ya'alon, zich fotograferen zittend aan het ziekbed van een gewonde, linkse demonstrant. Als Gil Na'amati, die vrijdag tijdens een demonstratie tegen de afscheidingslinie werd neergeschoten door het leger, geen Israëlisch staatsburger was geweest en niet zelf een reserve-paracommando was geweest, dan had Sharon gezwegen en was Ya'alon op het ministerie van Defensie gebleven.

Het incident had plaats in de buurt van de Palestijnse stad Qalqilya. Israëliërs, die zich de `Anarchisten tegen de muur' noemen, demonstreerden tegen de aanleg van de barrière en naderden het `veiligheidshek' waarvan het gebied aan weerszijden tot verboden militaire zone is verklaard. Zij reageerden niet op een waarschuwing en vervolgens opende een soldaat het vuur, waarbij hij gericht op de benen van de demonstranten schoot.

Voordat de soldaat schoot, had hij toestemming gevraagd en gekregen van zijn pelotonscommandant, hoewel de militairen op geen enkel moment werden bedreigd. De eenheden die de afscheidingsbarrière bewaken hebben een staande order met scherp te schieten als de militaire zone door onbevoegden wordt betreden. De soldaat die schoot zegt te hebben gedacht dat het om Palestijnen ging, omdat de demonstranten Palestijnse hoofddoeken (keffiya's) droegen. Een van de dienstdoende reservisten zei voor de Israëlische radio: ,,Als we geweten hadden dat het joden waren, hadden we niet geschoten.''

Volgens Sharon, die een ,,diepgravend onderzoek'' heeft gelast, had de menigte met traditionele politiemethoden aangepakt moeten worden. Dat vinden ook de Israëlische media, die het incident en de daarop volgende verontwaardigde reacties breed hebben uitgemeten. Het slachtoffer zat een maand geleden nog zelf in het leger en zei precies te weten hoe en waarom de soldaten hebben gehandeld zoals zij deden. De Israëlische organisatie Artsen voor Mensenrechten-Israël plaatste vandaag grote advertenties op de voorpagina's van de dagbladen met als strekking dat honderden ongewapende Palestijnse burgers en kinderen zijn gedood en gewond door schietende soldaten.