Irak: nieuwe aanslagen eisen levens

Rebellen in Irak hebben het afgelopen weekeinde van zich doen spreken met onder andere een bomaanslag in Bagdad (drie doden) en een gecoördineerde serie aanslagen in Kerbala, waarbij 19 doden vielen.

De aanslagen van zaterdag in de shi'itische heilige stad Kerbala waren de zwaarste sinds de gevangenneming van de Iraakse ex-leider Saddam Hussein, ruim twee weken geleden. Vier zelfmoordterroristen bliezen zich met hun auto's op bij een Bulgaarse en een Thaise legerbasis en bij het bureau van de gouverneur van Kerbala, dat tegelijk met granaten en mortieren onder vuur werden genomen. Daarbij stierven vijf Bulgaarse en twee Thaise militairen en twaalf Irakezen, onder wie verscheidene politiemannen. Meer dan 130 Irakezen en tientallen buitenlandse militairen werden gewond, van wie een aantal in een ernstige toestand verkeert, aldus functionarissen.

Zowel in Thailand als in Bulgarije werden oproepen gelanceerd tot terugtrekking van de militairen uit Irak, maar beide regeringen onderstreepten hun troepen ter plaatse te handhaven. Thailand liet vandaag weten ongeveer 30 man extra te sturen die de genie-eenheid van 440 man beter moeten beveiligen.

In totaal zijn er naast de 140.000 Amerikaanse en Britse militairen in Irak ongeveer 9.500 buitenlandse militairen, onder wie 1.100 Nederlanders, om te helpen het land te stabiliseren. Eerder was al het Italiaanse contingent in Nassiriya doelwit van een zware aanslag, die 18 levens eiste.

Gisteren werden twee Iraakse kinderen en een Amerikaanse militair gedood toen een bom langs de weg ontplofte in de drukke winkelbuurt Karada in Bagdad op het moment dat een Amerikaans konvooi passeerde. Daarbij werden 14 mensen gewond, onder wie vijf Amerikanen. Bij een bomaanslag op een konvooi bij de stad Falluja werd nog een Amerikaanse soldaat gedood. In de noordelijke stad Arbil werden drie Iraakse lijfwachten gedood bij een aanslag op een hoge functionaris van de Koerdische Democratische Partij, die zelf gewond werd.

De Japanse premier Junichiro Koizumi heeft vandaag een ,,substantiële reductie'' beloofd van de Iraakse schuld aan het land. Tegenover de Amerikaanse speciale afgevaardigde James Baker noemde hij echter geen cijfers. De details zullen in de Club van Parijs worden uitgewerkt, aldus Tokio. De Club van Parijs omvat de belangrijkste westerse schuldeisers van Irak plus Rusland.

Japan is daarvan de grootste, met 4,1 miljard dollar, voor Rusland met 3,5 miljard en Frankrijk met 3,1 miljard. Deze landen hebben inmiddels Baker ook toegezegd de Iraakse schuld te zullen verminderen, maar allemaal op bepaalde voorwaarden, zoals toegang tot contracten in Irak.