Golf verbroedert

Kijk naar de groenstrook aan weerskanten van de Willem Ruyslaan in Kralingen en stel je voor dat hangjongeren daar op een kleine golfbaan wedstrijden spelen. Dat kan. Rotterdammer Wim de Meijer wil verspreid over de stad een stuk of tien zogenoemde pitch- en putt-banen aanleggen. Ter bevordering van de sociale cohesie in de stad.

Het idee dingt in een gemeentelijke prijsvraag mee naar de status van zogenoemde groeibriljant. De gemeente stelt 25 miljoen euro beschikbaar voor de tien beste ideeën uit de stad die bijdragen aan het begrip tussen mensen en daarom groeibriljanten worden genoemd. Ruim zeventig ideeën zijn aangemeld en onlangs heeft een onafhankelijke jury er vijftien genomineerd. Dat zijn behalve de golfbaantjes ook ideeën voor een wereldmuziekcentrum, een buurthuis en een volkspark. De gemeente wil meer doen dan beleid maken voor onveilige of verwaarloosde plekken, de zogenoemde hotspots. De ideeën van de bevolking zelf, het particulier initiatief, moeten nu eens beloond worden. Er zijn meer plannen aangemeld dan de gemeente had verwacht, en de meeste kwamen uit buurten die zulke ideeën hard nodig hebben.

Wim de Meijer hoopt vurig dat zijn plan wordt geselecteerd. Hij wil jong en oud in gelegenheid stellen lid te worden van een echte golfvereniging, iets wat nog te vaak wordt gezien als een elitaire sport waarvoor je een geruite broek moet aantrekken. Heeft met onbekendheid te maken. Golf brengt leven in de brouwerij, zegt de Rotterdammer. Je blijft er fit bij. Je bent buiten en je kunt het vrijwel het gehele jaar spelen. Jongeren hebben iets te doen en zullen proberen zich verder te bekwamen in de moeilijke sport die golf wel degelijk is. Het maken van relatief korte slagen kan een rage worden. Buurten als Charlois en Crooswijk zullen het in competities tegen elkaar opnemen en zo, hoopt De Meijer, zullen de Rotterdammers naar elkaar toe groeien, want sport verbroedert.

Duur hoeft een pitch- en putt-baan niet te zijn. Zelf wil De Meijer uit Kralingen als vrijwilliger samen met zijn gepensioneerde vrienden de boel in de gaten houden. Er zal een beheerdershuisje moeten komen, dat kost een paar centen, maar op de groenstroken en in de parken kan verder alles blijven zoals het is, mits het gras op de green maar kort gehouden wordt. De veldjes kunnen overal liggen, liefst tussen huizen zodat er sociale controle is.

De Meijer hoeft er niets aan te verdienen, zegt hij. Zijn zoon beheert een golfbaan in Gouda. Hij wil alleen meedenken over hoe de stad leefbaar kan blijven en de verbroedering tussen de Rotterdammers kan worden bevorderd. Niet iedereen is daar misschien van gediend, erkent hij, en je kunt ook nooit uitsluiten dat er jongeren met scooters hinderlijk tussen de golfers zullen rondrijden. Maar groot is de kans daarop niet, want wie eenmaal lid is van een golfvereniging, zegt hij, krijgt vanzelf de drang om die te verdedigen, zo mooi is golf.

    • Arjen Schreuder