Gevreesd dodental in Bam naar 30.000

De Iraanse autoriteiten vrezen dat het dodental van de zware aardbeving die vrijdagochtend vroeg de stad Bam en omgeving trof tot 30.000 kan oplopen.

Internationale hulp, waaronder Amerikaanse, stroomt het land binnen, maar reddingswerkers hebben nauwelijks meer hoop overlevenden te vinden.

Volgens lokale regeringsfunctionarissen zijn er inmiddels 25.000 lijken gehaald uit het puin van Bam, een historische lemen stad in het zuidoosten van Iran, en naburige plaatsen. Het aantal gewonden bedraagt naar schatting 30.000, meer dan 100.000 mensen zijn dakloos. Door de aardbeving, die een kracht had van 6.3 op de schaal van Richter, werd ongeveer 70 procent van de huizen en andere gebouwen in Bam verwoest. De meeste bewoners sliepen nog op het moment van de beving. De Iraanse Opperste Leider, ayatollah Ali Khamenei, heeft vanochtend tijdens een kort bezoek aan Bam beloofd dat de stad opnieuw zal worden opgebouwd, ,,en dit keer meer solide''.

Reddingswerkers die de afgelopen dagen nog zo'n duizend mensen levend uit het puin haalden, zeiden vandaag alleen nog stoffelijke resten aan te treffen. Een woordvoerder van een reddingsteam van de Verenigde Naties zei dat het reddingswerk in elk geval nog tot middernacht zal worden voortgezet.

Minister van Binnenlandse Zaken Abdolvahed Mousavi-Lari zei vanochtend dat ziekten nu een gevaar vormen. ,,We hebben verschillende organen opdracht gegeven om de stad onmiddellijk te gaan schoonmaken. Als we de hygiëne niet terugbrengen in de stad, zullen we grote problemen krijgen.'' Een Iraanse arts ter plaatse zei dat er voldoende hulp is gearriveerd, maar dat betere coördinatie noodzakelijk is. Hij zei dat er een diarree-epidemie is, met name onder kinderen. ,,Het water is niet goed en de hygiëne is erg slecht.''

De hulpwerkzaamheden worden gehinderd door het tekort aan begraafplaatsen, de bittere kou, regen, naschokken en plunderingen. Gisteren werden in de hele stad vrachtwagens met hulpgoederen en reddingsmateriaal aangevallen en van hun lading ontdaan door plunderaars met bestelauto's of op motorfietsen.

Vanuit de hele wereld arriveert hulp in Iran. In Bam zijn volgens een VN-woordvoerder inmiddels 1.400 internationale hulpwerkers, die deel uitmaken van 35 teams uit 26 landen. Op de luchthaven van de provinciale hoofdstad Kerman zijn vliegtuigen geland met hulpgoederen, vrijwilligers en honden die zijn getraind om lichamen te vinden. Onder de vliegtuigen zijn Amerikaanse militaire transportvliegtuigen, hoewel de twee landen geen betrekkingen met elkaar onderhouden en president Bush Iran in zijn `As van het Kwaad' heeft ondergebracht. Een Amerikaanse woordvoerder onderstreepte echter dat er geen politieke betekenis moet worden toegekend aan de huidige directe contacten.

Iran wees alleen een hulpaanbod uit Israël van de hand, wegens de Israëlische bezetting van Palestijns gebied. Een Israëlische hulporganisatie liet later weten toch te zullen proberen hulp in Iran te krijgen.

HOOFDARTIKEL: pagina 7

GEDICHT: pagina 7