Doornroosje als hittepetitje in pyjama

Bestaan er sprookjes zonder een boodschap en moraal? Bij Introdans wel en daartoe nodigde het Arnhemse gezelschap de Franse choreografe Maryse Delente uit. Vorig jaar was Delente al te gast met haar productie Giselle, nu mocht ze haar licht laten schijnen over Doornroosje.

De titel DoornRoosje? kan de Française nooit zelf hebben bedacht, maar het ballet moest een moderne cartoon worden en humor à la Monty Python bevatten. Ver weg dus van de klassieke slapende schonen van bijvoorbeeld het Nationale Ballet. Het sprookjeshuwelijk tussen Introdans en Delente loopt echter niet goed af.

Doornroosje is een slaapwandelend hittepetitje in een hippe Hunkemöller-huispyjama geworden, omringd door wisselende aantallen heksen/trollen en andere Hunkemöller-feeën. De dansers dansen om de beurt een fee- of heksenrol maar zijn nooit goed of kwaad en dat gebrek aan conflict en contrapunt maakt DoornRoosje? oersaai. De muziek van Tsjaikowsky moet natuurlijk wel volgedanst, dus wordt Doornroosje telkens weggesleept en ergens anders neergelegd, springen de heksen als sierlijke Neanderthalers wat heen en weer en geven de feeën acte de présence in een oeroude MTV-choreografie, met de Kerst als de grote socialistisch paradijselijke gelijkmaker.

Maryse Delente is een vaardig en kundig choreografe die de klassieke ballettechniek in modern dansjasje perst. Veel verrassingen kent haar idioom niet, het is allemaal laf als kinderchampagne.

En als er dan ook nog een intelligente of analytische interpretatie ontbreekt op het sprookje van het mooie meisje dat zich aan het spinnenwiel prikt, honderd jaar slaapt en wakker gekust wordt door de prins, dan duurt de avond erg lang. Zeker met een programma dat is aangevuld met de reprise van Ballet Pathétique van de Finse choreograaf Jorma Uotinen.

Ook hier weet de gelijknamige muziek van Tsjaikowky niets te redden. Dit mannen/nichtenballet is een onbedoeld misverstand van ijdelheden.

Introdans doet het als geen van de andere gezelschappen in Nederland zo goed als het om promotie, marketing en het aan zich binden van prominenten (Prinses Margriet, Annemarie Jorritsma) gaat.

Nu nog wat choreografische kwaliteit in huis halen.

Introdans: Beauties. Met DoornRoosje? van Maryse Delente en Ballet Pathétique van Jorma Uotinen. Muziek: P. I. Tsaikowsky. Gezien 27/12 Arnhem, tournee t/m 11/3. Inl: (026) 3512111 of www.introdans.nl

    • Ingrid van Frankenhuyzen