Canada bron van BSE `voorbarig'

Canada heeft een Amerikaanse bewering dat het de bron is van de eerste koe in de Verenigde Staten met de gekkekoeienziekte BSE dit weekeinde als ,,voorbarig'' van de hand gewezen. Het onderzoek naar de oorsprong van de zieke melkkoe in de staat Washington is nog te recent om te concluderen dat het dier is geïmporteerd uit het buurland, menen de Canadese autoriteiten.

Functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw hebben intussen vastgesteld dat vlees waarin dat van de zieke Holsteinkoe is verwerkt, is beland in zeven staten in het (midden-)westen van de VS, alsook in Hawaï en Guam, zo meldt persbureau AP vanuit Washington. Een klein deel van het vlees kon worden teruggehaald. ,,Het teruggehaalde vlees vormt eigenlijk geen bedreiging voor consumenten'', zei Kenneth Petersen, een veearts van de veiligheidsafdeling van het departement.

Volgens de krant The Washington Post hebben tot nu toe zo'n honderd mensen bezorgd gebeld naar het ministerie van Landbouw met de mededeling dat ze van het besmette vlees hebben gegeten. De meeste bellers kwamen uit de staten Washington en Oregon.

Zaterdag verklaarde het Amerikaanse ministerie van Landbouw dat de besmette Holsteinkoe, het eerste geval van de dodelijke hersenziekte BSE in de VS, waarschijnlijk is ingevoerd vanuit de west-Canadese prairieprovincie Alberta. Daar werd in mei van dit jaar BSE vastgesteld bij een zwarte Anguskoe, een constatering die de Canadese vleesindustrie in een crisis stortte waarvan ze nog niet is hersteld.

Ron DeHaven, hoofd van de Amerikaanse veterinaire dienst, legde geen direct verband tussen de twee gevallen. Een oorklip van de geslachte Holsteinkoe zou er echter op wijzen dat het dier deel uitmaakte van een kudde van 74 melkkoeien die in 2001 werd verhandeld van Alberta naar de Amerikaanse staat Idaho. Het dier kwam terecht bij een veehouderij in Mabton, Washington. Britse wetenschappers bevestigden donderdag dat de koe leed aan BSE.

Volgens Brian Evans, hoofd veterinaire dienst van de voedselinspectie in Canada, is er echter ,,nog geen afdoend bewijsmateriaal om te bevestigen dat de met BSE besmette koe uit Canada komt.'' Evans wees met name op discrepanties tussen Amerikaanse en Canadese documenten over de afkomst van het dier. Zo is er tegenstrijdige informatie over de leeftijd. DNA-tests moeten uitwijzen of documentatie uit beide landen betrekking heeft op dezelfde koe.

BSE wordt in verband gebracht met resten van besmette dieren die aan vee worden gevoerd. Dat is sinds 1997 verboden in Canada en de VS. Mede daarom is de leeftijd van de zieke koe van belang.

De constatering van BSE bij een Amerikaanse koe is een tegenslag voor de Canadese vleesindustrie, die zich juist begon te herstellen van de eigen BSE-crisis. Een geïsoleerd geval van gekkekoeienziekte heeft de Canadese vleesindustrie sinds mei naar schatting 1,9 miljard Canadese dollar (1,2 miljard euro) gekost. Canada, in omvang de derde exporteur van rundvlees ter wereld, zag zijn vee en vlees geweerd door grote afnemers, waaronder de VS, Japan en Zuid-Korea. De Amerikaanse grens zou in januari weer gedeeltelijk opengaan voor Canadees rundvlees. Het is onduidelijk of dat nu doorgaat.