Buurtrellen na verbod kerstvuur

Bij buurtrellen die de afgelopen dagen en nachten in Amsterdam-Noord plaatsvonden, zijn tot nu toe in totaal dertien mensen aangehouden. Twee arrestanten zitten nog vast. Dat zegt een woordvoerder van de Amsterdamse politie. De ongeregeldheden in Noord komen voort uit boosheid omdat het stadsdeelbestuur de traditionele kerstboomverbranding rond oud en nieuw dit jaar voor het eerst heeft verboden.

,,Met tradities heeft dat vuur niets te maken'', zegt politiewoordvoerster E.Florax. Er kwamen volgens haar steeds minder kerstbomen aan te pas. Huisraad, autobanden werden op een vuur ,,van veertig bij veertig meter groot'' geworpen, zegt Florax. ,,En vorig jaar hebben ze twee gestolen auto's in het vuur gereden.'' Toen de brandweer vervolgens probeerde het vuur te blussen, braken ongeregeldheden uit. Reden voor het stadsbestuur de brand dit jaar te verbieden.

De politie wil zelf niet van relletjes spreken, maar heeft het over ,,een kat-en-muisspel'' tussen de politie en de bewoners van `Floradorp', zoals de wijk officieel heet, of ,,de rimboe'', zoals de wijk ook wordt genoemd. Volgens de politie betreft het buurtbewoners, ,,jong en oud'', die in groepjes op straat staan. Een deel van deze inwoners van de buurt stookt vuurtjes en gooit met stenen en vuurwerk naar de politieagenten die op deze vuurtjes afkomen. Vervolgens worden de brandjes geblust en pakt de politie een paar mensen op. En dat gebeurt vanaf afgelopen zaterdag een paar keer overdag en 's nachts.

Een buurtbewoner die anoniem wil blijven, zegt dat de politie de relletjes uitlokt door er maar op los te slaan. ,,Die jongelui vinden het natuurlijk gewoon sensatie.'' Zij denkt dat deze kringloop van vuurtjes stoken en politie pesten ,,nog heel lang'' door kan gaan. ,,Dat vuur hebben we al dertig jaar en van het ene op het andere moment mag dat niet doorgaan.''