Bremer noemt claim Blair onzin

Met de vangst van Saddam en het verschuiven van de Europese grondwet over de politieke horizon leken de zorgen van Tony Blair van de baan. In elk geval tot half januari, als Lord Hutton zijn rapport publiceert over de dood van wapenexpert Kelly en diens bewering dat de regering de bewijzen over Saddams massavernietigingswapens (mvw's) heeft opgeblazen. Maar Blairs rust werd dit weekeinde verstoord met verse beschuldigingen over het `opseksen' van de Iraakse dreiging, nadat de hoogste civiele Amerikaan in Irak, Paul Bremer, Blairs recente beweringen over mvw's onzin noemde. In zijn kerstboodschap tot de Britse soldaten in Irak zei Blair dat er sinds het officiële einde van de oorlog in Irak ,,overweldigend bewijs'' was gevonden voor ,,een reusachtig systeem van clandestiene laboratoria''. Toen de Britse zender ITV die bewering zonder bron te noemen dit weekeinde voorlegde aan de chef van het voorlopige Amerikaans-Britse bestuur in Irak, zei Bremer: ,,Het klinkt als iets dat bedacht is door iemand die het niet eens is met ons beleid en dan een red herring [een afleidingsmanoeuvre] verzint om het te ondermijnen.''

Toen ITV Bremer vertelde dat Blair de bron was, kwam Bremer schielijk op zijn woorden terug. Volgens de twee grootste oppositiepartijen en opstandige Labour-backbenchers is Blairs geloofwaardigheid hoe dan ook verder aangetast. Robin Cook, de Labour-fractieleider die uit protest over `Irak' aftrad, zei dat het ,,nogal curieus'' is als ,,de man die Irak runt niet van de wapens weet''. Clare Short, om dezelfde reden als Cook vertrokken, zei dat Blair moet aftreden. Downing Street zei gisteren dat Blair zich baseerde op een tussenrapport van de Brits-Amerikaans-Australische Iraq Survey Group die naar wapens zoekt.