Bot: verdrag Thailand dichtbij

Een verdrag tussen Nederland en Thailand over de uitlevering van Nederlandse gedetineerden is ,,binnen handbereik''. De ondertekening ervan volgt naar verwachting kort na het staatsbezoek dat koningin Beatrix van 19 tot en met 23 januari aan Thailand brengt.

Dit heeft minister Bot (Buitenlandse Zaken) zaterdag in een gesprek met de Volkskrant gezegd. Door zo'n uitleveringsverdrag krijgen veroordeelde Nederlanders die nu in Thaise gevangenissen zitten de kans hun straf in eigen land uit te zitten. Op dit moment zitten vijftien Nederlanders, onder wie Machiel Kuijt, vast in gevangenissen in Thailand. De meeste van hen zitten gevangen wegens drugssmokkel.

Of ze allemaal weg mogen, is volgens Bot de vraag, omdat dat afhankelijk is van de straf die zij in Thailand hebben gekregen. Sommigen kregen de doodstraf opgelegd. Bot zegt in zijn algemeenheid dat de omstandigheden in buitenlandse gevangenissen ,,vaak vreselijk'' zijn. De minister zegt zich zorgen te maken over het toenemend aantal Nederlanders dat in het buitenland gevangen zit.

Een van de gevangenen in Thailand om wie in Nederland veel te doen is, is Machiel Kuijt. Hij werd na vrijspraak in eerste aanleg onlangs in hoger beroep veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens drugssmokkel. Onduidelijk is of Kuijt zelf drugs gesmokkeld heeft of dat alleen zijn ex-vriendin, bij wie drugs gevonden zijn, criminele activiteiten heeft gepleegd. Eind november is een ambtelijke delegatie uit Thailand in Nederland geweest voor de eerste onderhandelingen over het uitleveringsverdrag.

De Thaise minister van Justitie zei in november tegen deze krant dat zijn regering aanstuurt op een verdrag. Minister Donner (Justitie) hield echter een slag om de arm, omdat Thailand mogelijk de voorwaarde zou stellen dat de gevangenen niet meteen vrijkomen.

Een Kamermeerderheid drong onlangs, via een motie van D66-fractievoorzitter Dittrich, ook aan op snelle ondertekening van zo'n verdrag, vooral gezien de slechte omstandigheden waarin de gevangen Nederlanders moeten leven.