Bompakje: Prodi blijft ongedeerd

De voorzitter van de Europese Commissie, de Italiaan Romano Prodi, is zaterdag ongedeerd gebleven bij de ontploffing van een valstrikbom die in zijn handen afging. Er is ook vrijwel geen schade, aldus Prodi zaterdag.

Het pakje was bezorgd bij zijn woning in Bologna, waar Prodi het kerstreces doorbrengt. Prodi zei dat hij het pakje voorzichtig had geopend na de ,,recente waarschuwingen'', doelend op de dubbele explosie vorige week in vuilnisbakken in de buurt van zijn huis in de noord-Italiaanse stad.

,,Ik opende het pakje waarin een boek zat ... Ik hield het zo ver mogelijk van me af ... Er kwam een grote steekvlam, maar die richtte nauwelijks schade aan'', aldus een lachende Prodi tegen verslaggevers voor zijn woning. Het pakje was aan zijn vrouw geadresseerd.

De ontploffingen van de twee zelfgemaakte explosieven in afvalbakken eerder vorige week zijn opgeëist door een tot dusver onbekende anarchistische groepering, die liet weten dat het een actie tegen Prodi en de Europese Unie betrof. De politie zei daaraan te twijfelen. Op het moment van deze explosies, die niemand verwondden noch noemenswaardige schade aanrichtten, was Prodi niet thuis.

Prodi was van 1996 tot 1998 premier van Italië. Zijn termijn bij de Europese Commissie loopt over tien maanden, in oktober 2004, af. Volgens waarnemers bereidt hij zich voor op een terugkeer in de Italiaanse politiek als leider van de centrum-linkse oppositie.