Zuco 103

Sinds haar debuut Outro Lado wordt Zuco 103 terecht gezien als de grootste latin-sensatie sinds bossa nova. Ingrediënten van het mengproduct van het trio zijn: Braziliaanse ritmes, effectieve elektronica en een handvol stijlinvloeden variërend van hiphop tot afrobeat en loungejazz. Op het tweede album, Tales of High Fever, werd deze formule uitgediept. En het is te verwachten dat de volgende plaat, die gepland staat voor 2004, weer een stapje verder gaat. De dubbel-cd One Down, One Up is een tussendoortje, om de fans lekker te houden. Maar wat een tussendoortje! Op het eerste schijfje worden oude nummers in een akoestisch jasje gegoten, wat bijzonder sfeervolle en originele interpretaties oplevert. De tweede cd bevat vooral concertopnamen. Die maken meteen duidelijk waar de band haar populariteit aan te danken heeft. Zuco 103 is een hyper-energieke live-act en is op het podium wellicht nog beter dan in de studio. Drummer Stefan Kruger strooit gul met swingende ritmes en toetsenist Stefan Schmid is de meester van de minimale maar meeslepende melodietjes. Maar de trekker is zangeres Lilian Vieira. Haar stem gaat van brullende orkaankracht tot intiem gefluister en overtuigt altijd. Wie dat zelf wil ondervinden kan dit jaar nog op 29 december terecht in het Amsterdamse Paradiso.

Zuco 103: One Down, One Up (Ziriguiboom, ZIR16) Distr Coast to Coast

    • Edo Dijksterhuis