Via Afrika naar NAVO

Jaap de Hoop Scheffer, die op 5 januari aantreedt als secretaris-generaal van de NAVO, is gisteren vertrokken naar Kenia en Tanzania voor een bezoek aan enkele hulpprojecten. Dit heeft een woordvoerder van de hulporganisatie Memisa gisteren bevestigd.

De reis is, zo kort voor De Hoop Scheffer aanvangt met zijn nieuwe functie, opmerkelijk. Beide landen gelden namelijk als haarden van terrorisme. Zowel Kenia als Tanzania zijn de afgelopen jaren getroffen door bloedige terroristische aanslagen, gepleegd door Al-Qaeda. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat tot begin deze maand door De Hoop Scheffer zelf werd geleid, wil het bezoek niet bevestigen. Het ministerie waarschuwt op zijn website dat er nog steeds ,,terroristische haarden'' actief zijn.

De aanstaande NAVO-chef reist op uitnodiging van Memisa, waarvoor hij al enkele jaren `ambassadeur' is. Ook zijn vrouw, die eveneens de rol van `ambassadeur' voor Memisa vervult, en twee dochters zijn mee.

Het gezelschap zal eerst in Tanzania projecten bezoeken op het terrein van de gezondheidszorg. Vervolgens begeven ze zich naar het buurland Kenia. Daar bezoeken ze projecten voor leden van de Maasai, een in de verdrukking geraakte nomadische stam. Op 1 januari keert de familie De Hoop Scheffer terug naar Nederland.

In 2000 bracht was De Hoop Scheffer met Memisa-medewerkers voor een soortgelijk bezoek in Ghana. Ook als minister van Buitenlandse Zaken bezocht hij een paar keer Afrika, met zijn collega Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking).

    • Floris van Straaten