Van dj tot Mr. Veronica

Rob Out, de omroepdirecteur die de bijnaam Mr. Veronica kreeg, is op eerste kerstdag overleden. Hij was 64 jaar. Sinds hij in 1990 afscheid nam van de omroep die hij groot had gemaakt, trad Out zelden meer in de publiciteit. Hij was al geruime tijd ziek.

Out begon zijn carrière begin jaren zestig als verkoper in een platenwinkel, werd hoofdredacteur van het popblad Muziek Parade en debuteerde als diskjockey bij de NCRV met het programma Op tienertoeren, waar hij – zoals in die dagen gebruikelijk was – de teksten moest voorlezen die door een omroepfunctionaris waren geschreven, en de opnamen telkens werden onderbroken door de technicus. ,,Ik schreeuwde nogal hard,' zei hij later, ,,waardoor de meters altijd in het rood stonden.' Gretig greep hij in 1965 dan ook de kans om bij het toen nog als radiopiraat op zee gelegen Veronica te beginnen: daar kon hij zo veel lawaai maken als hij zelf wilde.

In 1968 scoorde hij zelfs, onder de schuilnaam Egbert Douwe, een hit met het door hem gezongen Kom uit de bedstee m'n liefste – een uit de hand gelopen kroeggrap, geïnitieerd door zijn vriend Peter Koelewijn. Latere pogingen om dat succes te herhalen mislukten.

Bij Veronica wist Out binnen enkele jaren op te klimmen tot programmaleider. Hij was dat tot de zender in 1974 in opdracht van de overheid uit de lucht werd gehaald. Out sprak, niet vrij van pathos, de laatste woorden: ,,Bij het afscheid nemen van Veronica sterft ook een beetje de democratie in Nederland. Dat spijt mij... voor Nederland.' Zes weken later begon hij als presentator van de TROS-show Ons kent ons, die al snel wegens wansucces werd stopgezet.

Onder leiding van Out, die intussen door een netwerk van BV's een vermogend man was geworden, wist Veronica in 1976 met een zendmachtiging tot de publieke omroep door te dringen. Hoewel het Hilversumse vergadercircuit hem allerminst beviel, slaagde hij erin zijn omroep een prominente plaats in het bestel te geven. Hij was een razendsnelle beslisser, soms met chaotische gevolgen, die graag stuntte. Vooral als het ging om projecten die bij andere omroepen niet van de grond kwamen. Zo liet hij Veronica ongezien meedoen aan de aankoop van een BBC-serie van alle Shakespeare-stukken, terwijl hij ook genoegen schepte in de omroepbrede afkeer van zijn erotisch bedoelde Pin Up Club.

Maar uiteindelijk brak Veronica toch uit het Hilversumse harnas om commercieel te gaan. Opnieuw toonde Out zijn talent voor aansprekende reclamekreten (,,je bent jong en je wilt wat') om veel jong publiek te trekken. Af en toe leek het marketingsucces zelfs de programma's te overstemmen. Maar allengs begon hem de energie te ontbreken om steeds weer nieuwe initiatieven te nemen.

In 1990 droeg hij de leiding over aan de beroepsbestuurder Joop van der Reijden. Nadien, toen het met Veronica bergafwaarts leek te gaan, zei hij spijt te hebben van die keuze. De laatste jaren, die hij teruggetrokken in zijn Larense villa doorbracht, bemoeide Out zich niet meer met Veronica.

Gerectificeerd

Van der Reijden

In het artikel Van dj tot Mr. Veronica (27 december, pagina 2) staat dat Rob Out in 1990 de leiding van het omroepbedrijf Veronica overdroeg aan J.P. van der Reijden. Van der Reijden was als voorzitter echter de opvolger van mr. P. Bordewijk. Out was vice-voorzitter en bleef in die functie nog enige jaren aan.

    • Henk van Gelder