United en Arsenal lopen uit op Chelsea

Manchester United en Arsenal zijn in Engeland zonder problemen hun thuiswedstrijden op `Boxing Day' doorgekomen. United hield de koppositie in handen door Everton met 3-2 te verslaan. Arsenal bleef door een zege van 3-0 op Wolverhampton tweede, op één punt.

Chelsea liep als enige van de clubs uit de top-drie forse schade op. De ploeg verloor gisteren met 4-2 van Charlton Athletic en heeft nu vier punten minder dan Manchester United.

Alex Ferguson, manager van Manchester United, liet op tweede kerstdag toppers als Ruud van Nistelrooy en Ryan Giggs op de bank tegen Everton. Het aanvalskoppel bestond uit Forlan en Bellion. Butt zorgde voor een prima begin. Na acht minuten tekende de middenvelder voor 1-0. Kort daarop maakte Everton verrassend gelijk. Gary Neville was zo vriendelijk de bal in eigen doel te koppen. Vlak voor de rust zorgde Kleberson weer voor afstand: 2-1.

Na de 3-1 van Bellion – zijn eerste doelpunt van het seizoen – geloofde United het wel. Het publiek scandeerde nog wel even de naam van Van Nistelrooy, maar de Nederlandse international bleef op de bank. Everton scoorde in de slotminuut van de wedstrijd nog een keer tegen.

Arsenal bleef ook schade vrij. De `Gunners', met Dennis Bergkamp de hele wedstrijd actief, kregen van Wolverhampton Wanderers al snel hulp. Craddock maakte een eigen doelpunt. Henry verdubbelde de voorsprong nog voor de rust en tekende in de slotfase ook nog voor 3-0.

Chelsea liep harde klappen op bij Charlton. De eerste tegentreffer van Hreidarsson na precies 42 seconden maakte John Terry nog goed. Daarna liep Charlton uit naar 4-1. Gudjohnsen tekende nog wel voor 4-2, maar de nederlaag bleef ontluisterend voor de nummer drie. Hasselbaink speelde de hele wedstrijd, oud-Ajacied Mario Melchiot keek negentig minuten toe vanaf de bank.

Er was succes voor diverse Nederlanders op de Engelse voetbalvelden. Doelman Harald Wapenaar en Arjan de Zeeuw haalden met Portsmouth de vijfde overwinning van het seizoen binnen. De club won door twee fraaie trappen van Berger met 2-0 van Tottenham Hotspur en kroop daardoor wat weg uit de gevarenzone. Edwin van der Sar won met Fulham en hield zelf zijn doel schoon. Fulham versloeg Southampton met 2-0 en staat nu op de vierde plaats.

George Boateng en Boudewijn Zenden hielden met Middlesbrough stand bij Blackburn Rovers, 2-2. Beide Nederlanders maakten de negentig speelminuten vol en waren er getuige van dat de Duitser Babbel in blessuretijd Blackburn nog aan een punt hielp met zijn tweede treffer van de dag.

Manchester United-manager Alex Ferguson wil ook in Engeland een winterstop invoeren. Juist in de periode dat op het Europese vasteland alle landen een kerstreces houden, wordt in Engeland geheel volgens de traditie volop gevoetbald.

In Engeland is de winterstop een gevoelig onderwerp. Juist rond de kerst zijn de stadions altijd tot de laatste plaats bezet. ,,Dat is uiteraard ook belangrijk'', weet Ferguson, ,,maar het is heel hectisch in deze periode. Het zou goed zijn als we toch eens nadenken over het houden van een pauze midden in het seizoen.''

Ferguson wil de traditionele wedstrijden rond de kerstdagen niet afschaffen. Hij denkt meer aan een winterstop verderop in januari.