Turkse rechter laat vrouwen niet vrij

De twee vrouwen uit Rotterdam die vastzitten in Turkije op beschuldiging van de smokkel van 24 kilo heroïne komen niet op korte termijn vrij. Dit bleek tijdens de voortzetting van hun proces, donderdag in de Turkse stad Izmir. De rechtbank zal pas een oordeel vellen over de twee als deze alle relevante rapporten heeft ontvangen. Maar volgens de advocaat kan het nog wel een jaar duren voordat een rapport van Interpol (dat onder meer aangeeft of de twee elders in Europa worden gezocht) bij de rechtbank binnen is.

Voordat de zitting donderdag begon, verklaarde de advocaat nog goede hoop te hebben dat de rechters de twee in vrijheid zouden stellen. De verdachten hadden zelf verklaard niets te maken te hebben met de vondst van zo'n 24 kilo heroïne, eerder dit jaar in de badplaats Antalya. Bovendien hadden twee mannelijke verdachten, onder wie het `brein' van de smokkel, Ç., al verklaard dat zij de meisjes hadden `gebruikt' en dat dezen niet wisten dat in hun tassen heroïne was verstopt.

De rechtbank wil pas een vonnis vellen als alle gevraagde rapporten binnen zijn. Daarbij gaat het ook om een rapportage over de heroïne en om een overzicht van afgeluisterde gesprekken tussen de vrouwen en de mannelijke verdachten.

Zoals eerder al in dit proces, riep ook gisteren de vertaling door de tolk vraagtekens op. De vraag van de rechter aan de twee of zij betrokken waren bij de smokkel werd door de vertaler overgebracht aan de meisjes als ,,houdt u zich bezig met de im- en export van heroïne?''. Later voegde de vertaler daar nog aan toe: ,,Zeg het maar, het blijft tussen ons.''