Terroristen vast in Turkije

De Turkse politie heeft de terroristische cel die vorige maand verantwoordelijk was voor een aantal aanslagen in Istanbul, ontmanteld. Dat heeft de gouverneur van Istanbul, Güler, gisteren verklaard. Bij de aanslagen op twee synagogen, een gebouw van de bank HSBC en het Britse consulaat kwamen in totaal 62 mensen om het leven. De meeste dodelijke slachtoffers waren Turken.

Volgens de gouverneur werden de aanslagen van vorige maand uitgevoerd door ,,elementen van Al-Qaeda die probeerden een structuur in Turkije op te richten''. Inmiddels zijn, aldus Güler, al honderdzestig mensen in verband met de aanslagen opgepakt. Van hen zijn er tot nu toe 35 daadwerkelijk in staat van beschuldiging gesteld.

Gülers opmerkingen over de ontmanteling van de cel van Al-Qaeda lijken zeker ook tot doel te hebben de Turkse publieke opinie te kalmeren. Een uitgelekte notitie van de politie dat terroristen het luxueuze Akmerkez-winkelcentrum als een mogelijk doel zagen voor een nieuwe aanslag, leidde ertoe dat de afgelopen dagen het centrum er verlaten bij lag – zonder de rijke Turken die daar van oudsher nog net even voor de jaarwisseling een nieuwe parfum of breedbeeld-tv inslaan.

Güler bevestigde gisteren dat de politie bij invallen intussen ongeveer vijfhonderd kilo aan explosief materiaal heeft buitgemaakt. Volgens de Istanbulse politiechef Cerrah is dat genoeg om drie of vier bestelbusjes gereed te maken voor nieuwe (zelfmoord) aanslagen. Ook een aantal geweren is gevonden. Maar volgens de gouverneur van Istanbul is er ,,geen reden tot angst''.

Het merendeel van de opgepakte leden van de cel, aldus Güler, kreeg militaire training in Pakistan en Afghanistan. Zo'n vijf tot zeven leden zouden zich nog ,,in het buitenland'' bevinden. Welk ,,buitenland'' dat was kon gouverneur Güler niet zeggen.