Televisie en Radio Voorkeur Zondag

ACTUALITEITEN

Netwerk. Tweede aflevering over kinderen in uitzichtloze situaties. Deze aflevering portretteert de 16-jarige Flavia uit Oeganda die vijf jaar geleden op elfjarige leeftijd voor haar twee kleine broertjes moest zorgen. Haar ouders waren gestorven aan aids. Ned.1, 20.23-20.55u.

DOCUMENTAIRE

Van ganser harte. Reportage over twee Wilde Ganzen-projecten: een straatkinderenproject in Brazilië en een onderwijsproject in Zuid-Senegal. De reportage toont hoe de schenking van sport- en spelmaterialen en onderwijs in naaien, batikken, koken en groente verbouwen kan leiden tot een structurele verbetering van het bestaan van kansarme groepen. Ned.1, 11.30-11.58u.

Met vlag en rimpel: Antillianen en Arubanen over Nederland. Vijfde aflevering in een reeks gaat over het onderwijs over Nederland en de rol van de Nederlandse taal in verhouding tot het eigen Papiamento. Ned.1, 17.25-17.50u.

Monica in Black & White. Zie tv-vooraf. Ned.3, 22.40-0.18u.

SPORT

Studio sport jaaroverzicht. Een bijna twee uur durend overzicht van de opvallendste en spannendste gebeurtenissen in het afgelopen sportjaar. Met beelden van onder anderen tennisser Martin Verkerk, zwemster Inge de Bruin, wielrenster Leontien van Moorsel en schaatster Gianni Romme. Ned.2, 19.00-20.55u.

DRAMA

Klem in de draaideur. Eerste deel van de politieke dramaserie over het conflict tussen minister Sorgdrager en Steenhuis, haar procureur-generaal. Een conflict dat begon bij de affaire-Lancee op Schiermonnikoog, en via de omstreden bijbaan van procureur-generaal Steenhuis leidde tot het ontslag van Docters van Leeuwen. Met Thom Hoffman als Docters van Leeuwen en Tamar van den Dop als Winnie Sorgdrager. Ned.3, 21.05-22.00u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Wat doen we met mama op nieuwjaarsdag? Gesprek met vier jonge componisten én hun moeders over het komende nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble. Aan de jongeren is gevraagd om een stuk te componeren voor of over `mama'. Ned.3, 17.20-18.00u.

FILM

Falling down (Joel Schumacher, 1993, VS). Michael Douglas geeft nonchalant verbeten gestalte aan een man die een spoor van terreur door Los Angeles trekt, uit woede over de lelijkheid en het onfatsoen van de grote stad. Pompeuze vormgeving ondergraaft het venijn van deze boze film. Met Robert Duvall als Douglas' positieve spiegelbeeld. Veronica, 20.35-22.30u., onderbroken door reclame.

Billy Elliot (Stephen Daldry, 2000, Engeland/Frankrijk). Ook in ons land succesrijk regiedebuut is een feelgood movie over 12-jarig jochie uit Noord-Engeland dat ten tijde van de mijnstakingen van 1984 balletdanser wil worden. Het contrast tussen zijn explosieve talent tot bewegen en de grauwe werkelijkheid van een troosteloos mijnstadje wordt breed uitgemeten. BBC1, 22.00-23.45u.

Lenny (Bob Fosse, 1974, VS). Dustin Hoffman excelleert in titelrol van geraffineerde filmbiografie over zelfdestructieve, weerbarstige, in 1966 overleden nachtclubkomiek Lenny Bruce. Met Valerie Perrine als zijn vrouw Honey Harlowe. Yorin, 23.25-1.10u., onderbroken door reclame.

Sissi (Ernst Marischka, 1955, West-Duitsland/Oostenrijk). Fameuze smartlap, onweerstaanbaar voor moeders en dochters (maar niet voor hen alleen), maakte ster van 17-jarige Romy Schneider. Keizer Frans Joseph (Karlheinz Böhm) valt onverwacht voor haar. Maandag, Ned.2, 12.23-14.15u.

Mirakel (Natasha Arthy, 2000, Denemarken). Exuberant vormgegeven musicalnummers en nachtmerries doorspekken hippe jeugdfilm over de groeipijnen van een 12-jarig jochie dat van zijn overleden vader toverkracht krijgt, op voorwaarde dat hij geen schunnige woorden meer gebruikt. Maandag, Ned.3, 13.57-15.12u.

Superman III (Richard Lester, 1983, VS). Derde Supermanfilm, geraffineerd ironisch geregisseerd door Lester, wordt gekenmerkt door genreparodieën en tegendraadse humor. Christopher Reeve alias Clark Kent alias Superman maakt een diepe identiteitscrisis door, wil de mensheid niet meer helpen en zet in een dronken bui zelfs de toren van Pisa recht. Richard Pryor is een geniale computercrimineel die de wereld wil veroveren. Maandag, BBC1, 15.00-17.00u.

RADIO

Radio4daagse. Tot en met woensdag 31 december de klassieke keus van luisteraars die zij de afgelopen weken Radio 4 hebben gemeld. Een muzikale zoektocht van persoonlijke herinneringen aan mooie en ontroerende momenten uit een ver of recent verleden. Radio 4, 7.00-20.00u.

OVT. Onder meer een gesprek met tekstschrijver Eli Asser, bekend van o.a. de televisieseries 't Schaep met de vijf poten, Citroentje met Suiker en het radioamusementsprogramma Mimoza (Ministerie van Moeilijke Zaken). Tijdens de uitzending nooit eerder uitgezonden opnamen uit het persoonlijk archief van Asser. Radio 1, 10.04-12.00u.

Opium. Tweede deel van het gesprek met de 85-jarige schrijfster Hella Haasse. Radio 1, 19.04-20.00u.

Adam in Ballingschap. Slot van het hoorspel van Joost van den Vondel Adam in Ballingschap. Het stuk, waaraan zes acteurs meedoen, verbeeldt de zondeval van de mens. 747AM, 23.00-24.00u.

Spiegels. In deze laatste aflevering van dit programma een gesprek met entertainer Paul de Leeuw over zijn vertrek bij de NCRV en nieuwe serie PaPaul op Ned 3. Maandag, 747AM, 15.02-16.00u.