Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over hoe ons koninkrijk eruitziet als prinses Amalia de troon zal bestijgen. Vier koningshuiskenners gaan in op de vraag of Willem-Alexander het aanzien van het koningshuis hoog zal weten te houden als hij koning wordt. Ned.2, 18.22-19.10u.

Knevel op zaterdag. Oostenrijkse reportage over honderden Tibetaanse kinderen die zonder hun ouders een barre tocht maken over de hoge toppen van de Himalaya. De kinderen van wie sommigen nog maar 6 of 7 jaar oud zijn worden door hun ouders gedwongen hun moederland te verlaten. Ned.1, 20.30-20.55u.

Nova. Onder meer aandacht voor de situatie in Irak en het toenemende verzet tegen de Amerikaanse soldaten. Ned.3, 22.33-23.03u.

AMUSEMENT

De mooiste plek van Nederland. Eerste aflevering van een nieuwe serie met onder anderen de cabaretière Nilgün Yerli in de duinen bij Zandvoort. Ned.1, 17.42-18.05u.

Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten: Mannen met vaste lasten. De cabaretiers Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten kampen in hun voorstelling met een midlifecrisis. In een vakantiehuisje op een waddeneiland probeert Diederik, in gezelschap van zijn vriend Erik, over zijn crisis heen te komen. Ned.3, 20.25-22.00u.

JEUGD

Meisjes. Jeugddocumentaire van Menna Laura Meijer over de schoolvriendjes Kelvin, Vijay en Nasif die meisjes het minst begrijpen maar het meest begeren. Samen zijn ze op zoek naar hoe een echte man zich moet gedragen. Ned.3, 13.40-14.07u.

Finale Kinderen voor Kinderen Songfestival. Na vele audities en twaalf provinciale finales is het dan eindelijk zover: de grote finale. Twaalf kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar vertegenwoordigen hier hun provincie met een liedje. Ned.3, 17.00-18.00u.

MUZIEK

The Deep River Quartet. Muzikale special met de vier zangers van dit kwartet. Het is een registratie van een bootreis van Hoek van Holland naar het Engelse Hull. De groep zingt negrospirituals, swingstandards, jazz, blues en ballads. Ned.2, 19.10-19.37u.

SPORT

Studio sport. In de eindejaarsserie Een bewogen jaar staat de (oud-)turnster Renske Endel centraal. Ned.2, 22.35-23.40u.

FILM

.Oliver! (Carol Reed, 1968, Engeland). Uitstekende, muzikale filmadaptatie van Lionel Barts theaterbewerking van Dickens' `Oliver Twist'. Won destijds Oscars voor beste film en beste regie. Mark Lester speelt de weesjongen, Ron Moody de gehaaide bendeleider Fagin. Ook met Oliver Reed. VRT, 13.35-16.00u.

.Who Framed Roger Rabbit? (Robert Zemeckis, 1988, VS). Disney en Spielberg bundelden hun krachten voor grensverleggende combinatie van live action en animatie, die ook inhoudelijk een soepele synthese tot stand brengt tussen het idioom van de private eye en de beeldtaal van de cartoon. Met Bob Hoskins. BBC1, 15.00-16.35u.

.Mary Poppins (Robert Stevenson, 1964, VS). Klassieke kinderfilm voor alle leeftijden uit de Disney-studio. Jarenlang de beste vermenging van animatie en speelfilmscènes ooit vertoond, leuke liedjes en Julie Andrews perfect in haar debuut als de Londense gouvernante die toveren kan. Net5, 18.30-21.00u., onderbroken door reclame.

.The Man in the Iron Mask (Randall Wallace, 1998, VS). Adequate genrefilm naar roman van Alexandre Dumas uit 1850 trakteert op dubbelrol van Leonardo DiCaprio – als koning Lodewijk XIV en diens met een ijzeren masker getooide, in een kerker wegkwijnende tweelingbroer – én op de meest illustere drie musketiers ooit: Jeremy Irons, Gérard Depardieu en John Malkovich. SBS6, 21.00-23.20u., onderbroken door reclame.

.Babe: Pig in the City (George Miller, 1998, VS). Tweede film over Babe ruilt de zonnige charme van het origineel in voor uitzinniger en platter vermaak. De buitengewone big komt terecht in een stad waar zowel de Eiffeltoren als het Vrijheidsbeeld de skyline bepalen. Net5, 21.00-22.30u., onderbroken door reclame.

.The Witches (Nicolas Roeg, 1989, VS/Engeland). Anjelica Hustons hoofdrol van opperheks en Jim Hensons trucendoos zijn belangrijke troeven van smakelijke verfilming van Roald Dahls gelijknamige kinderboek. Met duivels plezier laat Roeg zien hoe een bijeenkomst van kale, schurftige heksen oogt en hoe de zeven jaar oude, in een muis veranderde Luke erin slaagt Engeland van heksen te bevrijden. Ook met Mai Zetterling en Rowan Atkinson. Yorin, 21.00-22.45u., onderbroken door reclame.

The Cider House Rules (Lasse Hallström, 1999, VS). John Irving schreef zelf het scenario voor bleke verfilming van zijn roman. In twee elkaar spiegelende verhalen over vaders die hun kind niet kunnen loslaten is Michael Caine een ether snuivende aborteur annex directeur van een weeshuis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ned.3, 22.55-0.58u.

RADIO

De voorzitters. De voorzitters Jorien van den Herik (Feyenoord), John Jaakke (Ajax) en Harry van Raaij (PSV) nemen met elkaar het afgelopen voetbaljaar door. Radio 1, 14.04-17.00u.

Opium. Eerste deel van een twee uur durend gesprek met de 85-jarige schrijfster Hella Haasse. Afgelopen woensdag in radio-vooraf door Ron Rijghard besproken. Zondagavond het tweede deel. Radio 1, 19.04-20.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met actrice Anne-Wil Blankers die van alles wilde worden maar nooit actrice. Radio 1, 0.04-1.00u.