Studenten stelen schip `Neeltje Jacoba'

Leden van een studentenvereniging hebben als oudejaarsgrap het reddingsschip Neeltje Jacoba gestolen. Op het schip hebben de huidige verloofde van prins Johan Friso, Mabel Wisse Smit, en misdadiger Klaas Bruinsma, enkele nachten doorgebracht.

Harm Roosendaal, de huidige eigenaar, merkte gisterochtend dat zijn schip gestolen was. Hij deed onmiddellijk aangifte bij de politie. Later op de middag kreeg hij een anoniem telefoontje, waaruit bleek dat studenten zijn schip gestolen hadden. ,,Ze maakten een betrouwbare indruk'', zegt Roosendaal. ,,Ik denk dat mijn schip daar wel in goede handen is.'' De studenten hebben hun identiteit niet bekendgemaakt. De Neeltje Jacoba zou op 2 januari teruggegeven worden.

Roosendaal kan niet lachen om de grap. Hij gebruikt de boot voor het begeleiden van zeilwedstrijden en historische scheepvaartevenementen. ,,Het is een zwaar jaar geweest. Na de publiciteit over de nachten die Mabel Wisse Smit op de boot heeft doorgebracht hebben zich buitenlandse sponsors teruggetrokken.'' Bovendien heeft hij genoeg van de flauwe grappen. ,,Iedere keer hoor ik hetzelfde: waar ligt Mabel? Is Charly da Silva aan boord? Een maand geleden dacht ik nog: ik schei ermee uit.''

De Neeltje Jacoba behoort tot het nautisch erfgoed van Nederland. Tussen 1930 en 1968 verrichtte het schip 57 reddingstochten, waarbij 206 mensen gered werden. In de jaren tachtig werd het schip verkocht aan een particulier die het schip restaureerde. Hierna raakte het in handen van de crimineel Klaas Bruinsma.