Run op koopjes na kerst

Voor de Target-winkel in Columbus, Ohio stonden gisteren om half zeven 's ochtends al lange rijen. Christine Best (33) bijvoorbeeld kwam om afgeprijsd pakpapier te kopen. Toen de deuren om zeven uur opengingen stroomden honderd mensen naar binnen. ,,Je moet snel zijn. Daarom draag ik tennisschoenen'', zei Best tegen een verslaggever van Reuters.

In Amerika gaan veel winkels op tweede kerstdag gewoon open, en bieden winkeliers allerlei producten met fikse korting aan. Consumenten komen daar in groten getale op af.

Dit jaar moeten de verkopen tussen Kerstmis en oudjaar veel goedmaken. De vele ontslagen, het ontbreken van koopjes in de aanloop naar Kerstmis en de recente sneeuw in het noordoosten, hebben veel consumenten thuis gehouden. Toch hebben de duurdere winkels zoals Neiman Marcus, Nordstrom en Sharper Image goede verkopen laten zien. Tegenvallers zitten vooral bij de laag- en middelmatig geprijsde winkels.

Analisten verwachten toch een redelijke laatste week van het jaar, onder andere wegens de toegenomen populariteit van cadeaubonnen. Volgens verwachting worden die de komende dagen massaal gebruikt. ,,Ze waren dit jaar een goed laatste-moment alternatief'', zei Ellen Tolley van de National Retail Federation. Winkelketen Wal-Mart heeft al laten weten dat het bedrag aan uitgegeven cadeaubonnen dit jaar 20 procent hoger ligt dan vorig jaar.