Plagen

,,Ik ben best ijdel. Alle mannen zijn ijdel, maar bij mij gaat het verder dan gemiddeld. Dit is mijn eigen haarkleur. Maar wel met een spoelinkje.''

,,Papa heeft elke dag een ander pak aan.''

,,Bij school zie ik andere vaders. Dan zie ik dat er geen verschil is tussen oude en jonge vaders. Als je maar goed voor jezelf zorgt. Ik rook niet, ik drink niet en ik sport.''

,,Papa maakt kleren voor mannen.''

,,Zijn pakken zijn soms lelijk.''

,,En soms een beetje mooi.''

,,Het mooiste is wat hij nu aan heeft.''

,,Nee hoor, het donkerblauwe is het mooist.''

,,Dat is ook mooi. Het heeft opgesneden revers. Met één knoop voor. Dat draag ik dan met een gele stropdas en een ruitjesoverhemd.''

,,Ik vind het niet leuk om een tweeling te zijn. Zippy plaagt veel.''

,,Jij plaagt ook! Ik sla Rebecca wel eens als ze me pest.''

,,Ze hebben niet veel ruzie. Alleen als het me echt niet uitkomt. Ze zijn bijna tweeënhalve maand te vroeg geboren. Ze wogen 1.100 en 1.300 gram. Het was kantjeboord. En lélijk dat ze waren! Ik zei: `Dokter, die twee blijven leven. Anders heeft het geen zin gehad en het leven heeft altijd een doel'.''

,,Pappa's nieuwe vriendin heet Anna. Ze is blond. Ik weet niet of ze aardig is.''

,,We hebben haar nog niet gezien.''

,,Zou best kunnen dat er nog eentje bij komt. Anna is 25. Die wil natuurlijk ook kinderen.''

Hij heeft vier volwassen kinderen bij zijn eerste vrouw. Zijn tweede vrouw, een Thaise en de moeder van Rebecca en Zipporah, overleed bij hun geboorte. Pietje, een neef van zijn eerste vrouw, zorgt voor de meisjes als hij werkt. Hij woont met zijn dochters in Brasschaat.

Ze hangen ieder over een knie en zijn daar niet weg te slaan. Als hij zijn jas aandoet, pakken ze snel ieder een arm en wrijven hun wang tegen het zachte bont. Ze stralen. Hun vader is hun held.

Dit is het laatste dubbelportret uit een serie van tien.

    • Sheila Kamerman