Penny Ikinger: Electra

Men trekt wat talent uit de Australische underground, tegenwoordig. En ze maken geen uniforme plaatjes down under. Zo valt ook het debuutalbum Electra van singer-songwriter Penny Ikinger onder geen noemer te plaatsen. Ze zingt lieflijk, met af en toe een vuige uithaal, en haar gitaarspel is, vooral elektrisch, al even dubbelzinnig. Alles aan Penny Ikinger schuurt en schrijnt. Haar stem, haar spel, haar composities. Hoe vaak hoort men een echo van de vervreemdende strandmuziek van Crowded House in een lied dat Nico and The Velvet Underground evengoed hadden kunnen zingen? Hoe vreemd is het om Amerikaanse Southern Rock cliché's in een eigenlijk heel typische Australische folkrocksong aan te treffen? De losse begeleidingsband van Ikinger heeft in ieder geval heel duidelijk tekst en uitleg gekregen over arrangement en sound, want wat er ook aan duistere ingrediënten door de chanteuse wordt aangedragen, de dwarse schwung van deze eigenaardige muziek klinkt nergens bedacht of geforceerd.

Penny Ikinger: Electra (Career/Clear Spot)

    • Nanne Tepper