`Parmalat fraudeert al 15 jaar'

De boekhouding van het Italiaanse zuivelconcern Parmalat is vermoedelijk al 15 jaar lang vervalst. Dit meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gisteren op zijn website.

De krant beroept zich op bronnen bij het onderzoek naar het boekhoudschandaal van het zuivelconcern. Fraudeonderzoekers zouden onder meer een Bank of America-rekening zijn tegengekomen van 3,9 miljard euro, waarvan de bank het bestaan ontkent.

Het onderzoek werpt volgens de Amerikaanse zakenkrant ook vragen op over de rol van de Britse accountantsfirma Grant Thornton, bij de controle op de financiële verslagen van de dochterbedrijven van Parmalat.

Fausto Tonna, een gewezen financieel directeur bij het concern, heeft volgens The Wall Street Journal, uitgelegd hoe het concern te werk is gegaan. Investeringen zouden zijn verdoezeld en verliezen bij diverse vestigingen zouden buiten de boeken zijn gehouden.

Parmalat heeft als gevolg van het schandaal uitstel van betaling moeten aanvragen. Dat gebeurde woensdag, nadat de regering een noodwet had aangenomen. Deze wet is specifiek bedoeld voor de redding van grote concerns met financiële problemen.

Het fraudeonderzoek heeft tot nu toe een financieel gat van 7 miljard euro aangetoond, maar volgens de Italiaanse pers kan dat bedrag nog wel hoger worden.

De affaire kan een staartje krijgen voor het Britse Grant Thornton, dat de boeken van Bonlat controleert. Bonlat is een bedrijf van Parmalat, dat staat geregistreerd op de Caymaneilanden, waar de fraude werd ontdekt.

Grant Thornton deed de boekhouding van het hele concern tot en met 1999. Parmalat veranderde toen van accountant. De wet schrijft daar voor dat een concern elke negen jaar een andere accountant neemt. Grant Thornton bleef wel de boekhouding controleren bij enkele divisies van Parmalat.