Opnieuw klinkt het Wilhelmus voor Gretha Smit

Nog geen week nadat ze in Eindhoven tweede was geworden bij de Nederlandse kampioenschappen allround, behaalde Gretha Smit gisteren in Utrecht voor de vierde keer in haar carrière de nationale titel op de marathon.

Linda Verdouw en Petra Grimbergen werden respectievelijk tweede en derde in de titelstrijd, die in een massasprint eindigde. Titelverdedigster Jenita Hulzebosch-Smit stond langs de ijsbaan. De zus van de kampioene is al weken geveld door de ziekte van Pfeiffer.

Het Wilhelmus werd dit seizoen al eerder voor Gretha Smit gespeeld. Eind oktober won ze bij de NK-afstanden in Heerenveen de vijf kilometer.

Sinds 2001 is Gretha Smit ook in het langebaanschaatsen thuis. Voor de grap reed ze toen een vijf kilometer. Na haar tijd van 7.30,51 mocht ze deelnemen aan de Olympische Spelen van Salt Lake City, waar ze zilver op de vijf kilometer won.

Daarna veranderde er veel in haar leven. Smit veranderde van schaatsdiscipline en koos samen met haar trainster Ingrid Paul voor de langebaan. Toch liet de DPA-rijdster zich dit seizoen nog af en toe in een marathon zien. Ze won twee wedstrijden. ,,Ik zie die races als trainingen. Het is perfect om je conditie met de marathon op peil te houden.''

Als Gretha Smit zich in het vrouwenpeloton begeeft, is ze de heerseres die het kleine aantal leden van de oppositie geen mogelijkheid geeft tot welke opstand dan ook. Constant ging ze in Utrecht op avontuur. Maar er werd haar geen ruimte gegund.

Voor Smit zat er niets anders op dan samen met nog veertig vrouwen voor de titel te sprinten. ,,Het ligt me niet, zo'n massasprint. Er wordt altijd zo geduwd en getrokken. Ik heb daar niets mee. Ik kom liever solo over de eindstreep.''

Sprinten en Smit, dat hoort niet bij elkaar. Vorig weekeinde bij het NK allround in Eindhoven werd ze op de 500 meter bijna laatste. Toch wist ze zich op de resterende afstanden te herstellen en werd ze tweede in het eindklassement achter Renate Groenewold. ,,De start van zo'n 500 meter ligt me helemaal niet. Maar een sprint na zestig rondjes kan ik wel aan. Het tempo van het peloton lag in de finale niet zo hoog. Daarom ben ik de sprint vandaag zelf aangegaan. Ik dook als eerste de laatste bocht in en kon mijn voorsprong op het rechte stuk naar de finish mooi behouden'', grijnsde Smit.

Vandaag vertrekt ze naar Davos. Daar gaat ze zich voorbereiden op een heel andere uitdaging: het EK allround, dat over twee weken in Heerenveen wordt gehouden.