Ook al ben je (enigszins) doof, dan wil je wel werken

Met het besluit de gedeeltelijke WAO af te schaffen heeft het kabinet in feite besloten dat arbeidsongeschiktheid eigen schuld is. Wie hard genoeg wil, vindt wel een baan, lijkt de achterliggende gedachte. Zichtbaar of merkbaar gehandicapten hebben echter nauwelijks kansen op de arbeidsmarkt, hoe graag ze ook willen werken. Werkgevers beginnen er liever niet aan.

Sommige handicaps zijn ook lastig. Zelf word ik langzaam doof. Ik kan mijn werk nog goed uitvoeren, maar dat kost veel extra moeite. Niet alleen van mijzelf, maar ook van mijn collega's. Wie voorzieningen nodig heeft, belandt in een bureacratische en administratieve chaos, met spelregels die elke paar maanden gewijzigd worden. Zo kan het jaren duren voor iets geregeld is. Geen wonder dat werkgevers aarzelen om gehandicapten aan te nemen. Daarnaast zit Nederland vol vooroordelen. Zit je in een rolstoel of ben je doof, dan ben je ook achterlijk, lijkt het wel.

    • Saar Muller