Nieuw onderzoek naar Srebrenica

De Servische Republiek in Bosnië gaat een eigen onderzoek instellen naar de massamoord door de Bosnische Serviërs op meer dan zevenduizend moslims in Srebrenica, in de zomer van 1995.

De regering van de Servische Republiek heeft vijf leden benoemd van een onderzoekscommissie en Bosnië-bestuurder Paddy Ashdown benoemt twee andere leden, een buitenlander en een moslim.

Ashdown heeft gezegd dat hij in januari een voorlopig rapport van de commissie op zijn bureau verwacht en in april de definitieve conclusies.

De onderzoekscommissie moet precies nagaan wat er is gebeurd in en rond Srebrenica tussen 10 en 19 juli. Het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat slaagde er destijds niet in de bevolking van de moslim-enclave, die door de VN was uitgeroepen tot `veilig gebied', te beschermen tegen de aanval van Bosnisch-Servische troepen.

De regering van de Servische Republiek heeft twee maanden gezocht naar kandidaten voor de commissie. Bij de leden die werden benoemd zijn twee rechters en een advocaat. Ashdown wees een moslim aan uit de Bosnische commissie die zoekt naar vermisten en een onderzoeker op het terrein van oorlogsmisdaden.

Overlevenden van het bloedbad in Srebrenica hebben meteen hun twijfels uitgesproken over de bedoelingen van de Bosnisch-Servische regering met deze commissie. Volgens hen is druk van het westen nodig om de commissie zover te krijgen dat er grondig en eerlijk onderzoek wordt gedaan.

Een van de overlevenden van het bloedbad, Kada Hotic, zei gisteren: ,,De waarheid kan in vijf dagen openbaar worden gemaakt. Het tribunaal in Den Haag heeft het meeste bewijsmateriaal al geleverd en ook de regering zelf heeft veel documentatie.''

De regering van de Servische Republiek kwam al eerder met rapporten over het bloedbad, maar Paddy Ashdown zei in oktober dat er nog steeds informatie door de regering wordt achtergehouden. Ook internationale waarnemers hebben de regering er onlangs van beschuldigd informatie over massagraven en vermisten achter te houden. In de afgelopen jaren zijn duizenden lichamen in het gebied opgegraven.

Ashdown weigerde gisteren commentaar te geven op de benoemingen van commissieleden door de Bosnisch-Servische regering. Hij benadrukte alleen dat de commissie integer te werk moet gaan en snel klaar moet zijn.