Met stip

Arbiters zijn arrogant, hun wetskennis rammelt en bridgen kunnen ze niet. Eigenlijk zijn arbiters als speler mislukt, maar willen er toch bij horen. Dit soort generalisaties deel ik niet. Bridgescheidsrechters hebben een lange weg te gaan voor ze topwedstrijden mogen leiden. De Nederlandse Bridge Bond kent een intensieve opleiding en de internationale top komt jaarlijks bijeen voor opfriscursussen. Het traject van clubleider A tot bondsarbiter kent vele afvallers. Op arbitersgebied beschikt Nederland over een absolute ster: Jeanne van den Meiracker. De bescheiden Rotterdamse voldoet perfect aan het profiel uit de openingszin, maar dan omgekeerd. Op besliste wijze houdt ze opgewonden (top)spelers in toom, er is niets mis met haar regelkennis en, belangrijk, ze kan nog bridgen ook. Hoe groter de druk, hoe liever het haar is. Het bewijs daartoe leverde ze vorige maand, toen de Bermuda Bowl werd beslist op een arbitrage. Het was Van den Meiracker, met de artikelen 45B en 45C3 in de hand, die zich zag genoodzaakt de Italianen af te houden van een historische overwinning op de Verenigde Staten. Van den Meiracker stijgt met stip op de internationale arbitersranglijst. Ze staat nu derde en is onlangs gekozen in het wetgevend orgaan van de Wereld Bridge Federatie. Naast een druk gezinsleven en werk als hoofdlaborante speelt ze af en toe een geraffineerd potje bridge. Dit zag ik onlangs op de internetbridgeclub StepBridge:

W/N

♠ A V 10

♡ 7 6 3

♦ A 7 5 3

♣ H 8 4

♠ H 8 7 4

♠ 9 5 2

♡ V B 8 2

♡ 5 4

♦ V 9 2

♦H 10 8

♣ A 6

♣ V B 10 7 2

♠ B 6 3

♡ A H 10 9

♦ B 6 4

♣ 9 5 3

West opende 1♡, waarna noord zijn partner (Van den Meiracker) in 3SA plantte. Tegen dit belachelijke contract kwam west uit met ruiten. Oost won de heer en switchte naar harten voor de tien en de boer. West vervolgde met harten (eerste fout) voor de negen. De leider sneed twee keer in schoppen, nam ♠A mee plus de resterende hartens en speelde toen klaveren op. West bekende klein (tweede fout). Van den Meiracker legde de heer en speelde klaveren terug. West nam ♠H mee, maar moest van zijn ruitens afkomen, zodat ♦B de negende slag werd. Ik geef toe dat ik niet veel arbiters dit zie nadoen, maar veel spelers ook niet.

    • Jan van Cleeff