Menig 65-plusser kan financieel geen kant meer op

Grotere verantwoordelijkheid voor de burger? Hoe moet een 65-plusser dat invullen? De AOW voor een echtpaar bedraagt in 2004 15.900 euro bruto. (Dat is 1,5 procent meer dan een jaar geleden). De ziekenfondsgrens ligt op 20.750 euro, dat wil zeggen met een aanvullend pensioentje van 4.850 euro zit men al vast aan de Standaard Pakket Polis waarvoor de kale premie netto 3.900 euro bedraagt.Bedenk dat veel pensioenen niet zijn geïndexeerd, of volgens een index waar de ziektekostenpremie geen deel van uitmaakt. Door de sluipende fiscalisering van de AOW betaalt de gepensioneerde een steeds groter deel van zijn eigen AOW-pensioen.

Gepensioneerden zitten aan geen enkele onderhandelingstafel en moeten het dus zelf maar uitzoeken.

    • A. Doelman